Η απλή μέθοδος των τριών

499

Γράφει ο Δημήτρης Τζανιδάκης.

Πίσω στα μαθητικά χρόνια και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μαθαίναμε για τη λύση προβλημάτων στα ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα ποσά χρησιμοποιώντας την λεγόμενη απλή μέθοδο των τριών. Όταν το ένα ποσό αυξανόταν, αυξανόταν ισόποσα και το άλλο ή όταν το ένα ποσό μειωνόταν, το δεύτερο αυξανόταν κατά τον ίδιο ρυθμό. Θα λέγαμε λοιπόν ότι η σχέση των συγκεκριμένων ποσών ήταν αλληλένδετη, από την στιγμή που το ποσό Α επηρεάζει το ποσό Β είτε αρνητικά είτε θετικά και αντίστροφα. 

Αξιολογώντας κανείς τους πρώτους δύο μήνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μπορεί να σταθεί σε πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Βασικό πεδίο συζήτησης και αντιπαράθεσης έχει υπάρξει η επιλογή των υπουργικών προσώπων, η καταλληλόλητα τους ή μη, και κυρίως η απόδοση που μέχρι στιγμής έχουν επιδείξει. Χωρίς να θέλω να παραβλέψω το βαρύ φορτίο που έχει αναλάβει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργείο Οικονομικών,  τις σημαντικές πρωτοβουλίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως αλλά και την παρουσία ενός ανθρώπου σπανίου ήθους και επιπέδου, του πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, τρία είναι τα πρόσωπα που μέχρι στιγμής έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις.

 

Δίχως αμφιβολία, το πρόσωπο που μέχρι στιγμής ξεχωρίζει στην άτυπη κούρσα των εντυπώσεων είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στο άκουσμα της υπουργοποίησης του, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξεπλάγησαν, καίτοι χρόνια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και κατ’ επέκταση ένα άτομο ταυτισμένο και συνδεδεμένο με τον χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας που αποτελούσε ιδεολογικό αντίπαλο της ΝΔ επί σειρά ετών. Η παρουσία του καθώς και η στάση του αποτέλεσαν σημείο αναφοράς, ειδικά τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού με τις πολλές και καθημερινές εστίες πυρκαγιάς που ταλάνισαν την χώρα. Αξιοσημείωτη είναι όμως και η νοοτροπία που επιδεικνύει αναφορικά με την ευθύνη του ως υπουργός. Ταπεινός, χωρίς πολλές κουβέντες και βαρύγδουπες δηλώσεις, προσηλωμένος  στα καθήκοντα του, δίδει μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας και την εντύπωση ενός υπουργού που εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να φανεί αντάξιος των περιστάσεων. Η παρουσία του αποτελεί εχέγγυο σταθερότητας και αξιοπιστίας.
  
Θετικότατη εντύπωση έχει δημιουργήσει και η μέχρι στιγμής παρουσία του υπουργού επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, μια επιλογή που επίσης ξάφνιασε. Ο εκ Καρπάθου ορμώμενος καθηγητής δημοσίου δικαίου, γνωστός περισσότερο στους νομικούς κύκλους από την ακαδημαϊκή του παρουσία, αποτελεί μέχρι στιγμής τον «άσο στο μανίκι» του Πρωθυπουργού. Πέραν των αδιαμφησβήτητων νομικών γνώσεων του όπου έχουν ακουστεί διθυραμβικά σχόλια από ιδεολογικούς φίλους και αντιπάλους του, ο συγκροτημένος λόγος του, η αποφασιστική του παρουσία και το συνολικό κοινοβουλευτικό του πνεύμα, τον καθιστούν ένα αναντικατάστατο στέλεχος που δεδομένα θα προσφέρει πολλά. Χαρακτηριστική κοινοβουλευτική του στιγμή, η απάντηση του στον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όταν με ήπιο και συγκροτημένο λόγο, αλλά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα, κατέρριψε εντός δεκαλέπτου, τις ανεδαφικές και ολίγον λαϊκίστικες επιθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 
  
Σταθερή δύναμη αποτελεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. Έχοντας αναλάβει ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια αν όχι το δυσκολότερο και με άξονα την εργατικότητα και τον ζήλο που επιδεικνύει, κερδίζει σταθερά τις εντυπώσεις λόγω της αποτελεσματικότητας του ως υπουργός. Η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού φαίνεται πως παρά τα γραφειοκρατικά κωλύματα, προχωρά με γοργούς ρυθμούς, και παράλληλα σημαντικότατες επενδύσεις όπως η Κασσιόπη, το Αφάντου και η Ελούντα, έχουν σταδιακά ξεμπλοκάρει. Η συχνή κοινοβουλευτική του παρουσία αποτελεί αναμφίβολα ένα θετικό του γνώρισμα, καθώς η συζήτηση με το σώμα πάνω στις αποφάσεις που λαμβάνονται είναι καθήκον κάθε υπουργού και δείγμα συναίσθησης ευθύνης. Η ενδεχόμενη επιτυχία ή αποτυχία του στο υπουργείο Επενδύσεων θα αποτελέσει βασικό κριτήριο αξιολόγησης της νέας κυβέρνησης. Αδιαμφησβήτητα κρίνεται ως μια σημαντικότατη παρουσία του κυβερνητικού σχήματος και ένα από τα δυνατά χαρτιά του Πρωθυπουργού.
  
Συνοψίζοντας, φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσεκτικώς επιλέξει την στελέχωση του υπουργικού του σχήματος και με γνώμονα του πρώτους δύο μήνες διακυβέρνησης, έχει τοποθετήσει τα κατάλληλα πρόσωπα στα κατάλληλα πόστα. Η παρουσία του ως πρωθυπουργός-manager που επιβλέπει και καθοδηγεί τα στελέχη-υπουργούς, αποτελεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης αν μη τι άλλο διαφορετικό από τα προϋπάρχοντα που φαίνεται πως μέχρι στιγμής αποδίδει. Όπως και στα μαθηματικά το μέγεθος και η επίδοση του ενός ποσού επηρέαζε τα υπόλοιπα έτσι και η απόδοση των προαναφερθέντων τριών κυρίων θα επηρεάσει ολόκληρη την κυβέρνηση.  Δε μένει λοιπόν παρά να διαπιστώσουμε αν η «απλή μέθοδος των τριών» θα είναι το κλειδί της επιτυχίας για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όλοι μαζί θα συνθέσουν το magnum opus της πολιτικής τους σταδιοδρομίας στην κρισιμότερη ίσως στιγμή μεταπολιτευτικά. Θα φανεί στο εγγύς μέλλον. 

 

*** Δημήτρης Τζανιδάκης, Οικονομολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο University College London (UCL)

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Είμαι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχω εργαστεί σε 4 εταιρείες  στους τομείς   των  κατασκευών,  του  marketing  και  της  καινοτομίας.Αφού ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό μου πάνω σε  Business  και  Marketing, ξεκινώ φέτος   ένα  δεύτερο   πάνω  στο   αγαπημένο   μου   πεδίο   έρευνας  και   ανάλυσης, την πολιτική επιστήμη.

Πηγή: offtherecordnewsgr.blogspot.com