Η ατελείωτη αγωνία των κατοίκων της Μαριούπολης: Περιμένουν να ξεφύγουν από την μαρτυρική πόλη

239

Περίπου 120.000 άμαχοι εμποδίζονται να φύγουν από την πολιορκημένη Μαριούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απαντώντας στην ανακοίνωση που έκανε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία ελέγχει όντως το μεγαλύτερο μέρος, αλλά σε ένα τμήμα της παραμένουν ακόμη Ουκρανοί στρατιώτες.

Οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται στο χαλυβουργείο Αζοφστάλ, απ’ όπου προβάλλουν αντίσταση στη ρωσική πολιορκία.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία «προσέφερε όλες τις επιλογές» στη Ρωσία για την ανταλλαγή πολιτών και στρατιωτών από τη Μαριούπολη και περιμένει την απάντηση της Μόσχας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι περίπου 200 κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης περιμένουν λεωφορεία για να διαφύγουν.

Ωστόσο, τα λεωφορεία δεν έχουν φτάσει ακόμη, πρόσθεσε ο Μποϊτσένκο και συμπλήρωσε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πόλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσοι άμαχοι βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ, αλλά εικάζει ότι αυτοί είναι μεταξύ 300 και 1.000.

Ο Μποϊτσένκο σημείωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα εκκένωσης σήμερα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά του να σφραγίσουν το εργοστάσιο, ώστε «ούτε μια μύγα να μην μπορεί να ξεφύγει» και ισχυρίστηκε ότι η Μαριούπολη, η οποία έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, «απελευθερώθηκε» από τη Μόσχα.

«Όποιες δηλώσεις κι αν γίνουν, η πόλη είναι και παραμένει πόλη της Ουκρανίας» είπε ο Μποϊτσένκο.

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με την αλλαγή τακτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν, νωρίτερα το BBC σχολίαζε πως μένει να αποδειχθεί ποια στάση θα ακολουθήσουν τελικά οι Ρώσοι.

Αν τελικά επιλέξουν να μην επιτεθούν, οι πιθανοί λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη είναι οι εξής:

Ο Ρώσος πρόεδρος ανυπομονεί να συνεχίσει την επίθεσή του στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο αγώνας για τη Μαριούπολη έχει εξαντλήσει ζωτικούς πόρους και καθήλωσε ρωσικά στρατεύματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιδίωξη ευρύτερων στόχων.
Χωρισμένο από το κέντρο της Μαριούπολης από ένα ποτάμι, το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να απομονωθεί, αλλά αν ο Πούτιν θέλει να είναι σίγουρος ότι «δεν θα περάσει ούτε μύγα», θα χρειαστεί να αφήσει σημαντικές δυνάμεις να το περιφρουρούν.
Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να δεσμεύεται να ακυρώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες εάν σκοτωθούν οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, είναι επίσης πιθανό ο Πούτιν να θέλει να κρατήσει ζωντανή τη διπλωματική διαδικασία ή τουλάχιστον κάτι που μοιάζει με διαπραγμάτευση.
Το BBC ακόμη σημειώνει πως ενδέχεται να υπάρχει και οικονομική διάσταση στην απόφαση. Το Αζοφστάλ είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της Ευρώπης. Ακόμη και μετά από εβδομάδες βομβαρδισμών η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι υπάρχει κάτι που αξίζει να διασωθεί.

Ποιοι βρίσκονται μέσα

Μέσα στο εργοστάσιο βρίσκεται η 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών. Την Τετάρτη, ο διοικητής της δήλωσε ότι τα στρατεύματά του δεν θα παραδοθούν, αλλά ζήτησε διεθνή βοήθεια για τους 500 τραυματίες στρατιώτες και εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά που -όπως είπε- κρύβονται μαζί τους στο εργοστάσιο χάλυβα.

Μέλη της Ταξιάρχιας ήταν οι Βρετανοί Aiden Aslin και Shaun Pinner, οι οποίοι υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη και συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, μέσα στο εργοστάσιο βρίσκεται η Ταξιαρχία του Αζόφ, η πολιτοφυλακή που συνδέεται με ακροδεξιούς εθνικιστές, η οποία αργότερα ενσωματώθηκε στην Ουκρανική Εθνοφρουρά. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 900 στρατιώτες.

Δεν είναι σαφές πόσοι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν απομείνει στο εργοστάσιο, αν και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι ήταν περισσότεροι από 2.000.