Η ΕΚΤ ανεβάζει ξανά τα επιτόκια – Πώς επηρεάζονται δάνεια και δόσεις

159

Στο 2,5% πρόκειται να διαμορφωθεί την επόμενη Πέμπτη το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την προγραμματισμένη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης , τη δεύτερη μέσα στο 2026.

Η κίνηση έρχεται σε ένα περιβάλλον όπου η ένταση στη Μέση Ανατολή και η εκτίναξη των τιμών ενέργειας κρατούν τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 2%, φέρνοντας νέα πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΔΕΗ Fiber 1Gbps - Απόκτησέ το

Ενέργεια και πληθωρισμός

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύθηκε πάνω από τα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2022, ενώ το πετρέλαιο κινείται κοντά στα 95 δολάρια το βαρέλι – από μόλις 60 δολάρια στις αρχές του έτους.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3,3% τον Αύγουστο (από 2,9% τον Ιούλιο), με τη μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, να προειδοποιεί ότι η άνοδος του κόστους ενέργειας μπορεί να περάσει και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, αν δεν υπάρξει παρέμβαση.

Η επίπτωση στα επιτόκια και τα δάνεια

Η επικείμενη αύξηση θεωρείται σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη από τις αγορές, με το Euribor τριών μηνών να έχει ήδη διαμορφωθεί στο 2,65% (από 2,46% στις αρχές Αυγούστου) και το Euribor ενός μήνα στο 2,30% (από 2,24%).

Η αύξηση θα μεταφραστεί σε υψηλότερες δόσεις για τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ενώ οι αγορές προεξοφλούν πιθανότητα άνω του 95% για τη νέα αύξηση της Πέμπτης.

Το παράλληλο μέτωπο της Fed

Η ΕΚΤ είναι η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που προχωρά σε αύξηση λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ωστόσο η αμερικανική Fed αναμένεται να ακολουθήσει, με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να διαμορφώνεται στο 3,4% τον Ιούλιο.

Το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται ήδη υψηλότερα, στο εύρος 3,50% έως 3,75%, με τους επενδυτές να προβλέπουν ακόμη μία αύξηση από τον Δεκέμβριο έως την άνοιξη. Η νέα μάχη κατά του πληθωρισμού φαίνεται να περνά ξανά μέσα από το ακριβότερο χρήμα, με άμεσο αντίκτυπο στις δόσεις δανείων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.