Η ΕΚΤ μπροστά στην τέλεια καταιγίδα

318

Η αντίδραση των αγορών στην αύξηση των επιτοκίων ήταν κάτι που περιμέναμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ομόλογα της περιφέρειας. Όμως το sell off που βλέπουμε τα τελευταία 24ωρα είναι κάτι που εξ ορισμού δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξ ου και συνεδριάζει εκτάκτως.

Στο επίκεντρο της εκτίναξης των αποδόσεων βρίσκονται τα 10ετή ομόλογα της Ελλάδας και της Ιταλίας, με τιμές που ξεπέρασαν το 4%, ανερχόμενες σε επίπεδα τα οποία σηματοδοτούν μια άλλη περίοδο για το κόστος του χρήματος.

Η Ελλάδα, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της, όπως αυτά προέκυψαν από την κρίση χρέους, βρίσκεται τώρα σε σχετικά πλεονεκτική θέση, καθώς έχει το χρέος της ρυθμισμένο με ιδιαίτερα ευνοϊκά επιτόκια αποπληρωμής. Σε αντίθεση με την Ιταλία, η οποία μόνο και μόνο ως μέγεθος συγκεντρώνει εύλογα τα βλέμματα όσων επεξεργάζονται το σενάριο ενός συστημικού κινδύνου για την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, η αύξηση του κόστους δανεισμού καταγράφεται εμφατικά για το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ακόμη βρίσκεται στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας, αυτήν τη φορά, μέσα σε ένα αντίξοο περιβάλλον, το οποίο αναπόφευκτα φέρνει στη μνήμη τις παλινωδίες και καθυστερήσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ θα βγει να πει κάτι εντός της ημέρας, με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές και να μετριάσει τον αντίκτυπο από τη μεταβολή των επιτοκίων σε πιο λογικά επίπεδα από αυτά τα οποία ομολογουμένως οι αγορές είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Το πιθανότερο είναι να επαναλάβει τη δέσμευση ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τους αδύναμους κρίκους της περιφέρειας με όχημα την ευελιξία των υφιστάμενων μηχανισμών της, όπως το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, PEPP.

Ορισμένοι θα ήθελαν να ακούσουν από τη Φρανκφούρτη και κάποιο καινούριο εργαλείο νομισματικής πολιτικής προς αυτήν την κατεύθυνση. Το πόσοι και ποιοι θα καθορίσει και την αντίδραση των αγορών αν δεν επιβεβαιωθεί αυτή η προσδοκία.

Στον αντίποδα, μην ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ έχει δεχθεί κριτική πως άργησε να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων και πως λανθασμένα εκτίμησε ως παροδικές τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε αυτό το σημείο, δεν υπάρχουν πια εύκολες λύσεις.

Η άνοδος των επιτοκίων και η ταραχή στις αγορές έρχονται μέσα σε ένα βίαια πληθωριστικό περιβάλλον, καθώς τις παρενέργειες της πανδημίας ακολούθησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία αυτός καθαυτός και κυρίως οι κυρώσεις στο εμπόριο, οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε ένα επώδυνο σπιράλ ανατιμήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: kathimerini.gr