Η ΕΚΤ προχωρά σε 4 αυξήσεις επιτοκίων – Πρώτη τον Ιούλιο

Δεδομένων των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων και των σχολίων των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, η HSBC θεωρεί βέβαιη την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς και περαιτέρω αυξήσεις ανάλογου ύψους κατά τις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου του 2023. Τότε, τον προσεχή Μάρτιο, ο κύκλος σύσφιξης αναμένεται να κλείσει, για πολλού λόγους, όπως επισημαίνει.

Τον Ιούλιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων…

Παρόλο που η ΕΚΤ έχει «συγκρατήσει» κάπως την πολιτική της λόγω των φόβων για ύφεση, τα δεδομένα δραστηριότητας παραμένουν ανθεκτικά και η δημοσιονομική πολιτική μετριάζει ορισμένους από τους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές. Επομένως, η HSBC πιστεύει ότι θα μπορέσει να προχωρήσει πιο γρήγορα στην πορεία ομαλοποίησης της πολιτικής. Ακόμη και οι αξιωματούχοι που θεωρούνται «περιστέρια», όπως ο Ignazio Visco της Τράπεζας της Ιταλίας, έχουν προτείνει ότι το QE θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο.

Έτσι, η βρετανική τράπεζα βλέπει την ΕΚΤ να ανακοινώνει το τέλος του QE στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων να πηγαίνουν από τα 20 δισ. ευρώ τον μήνα τον Ιούνιο σε μηδέν τον Ιούλιο. Στη συνέχεια, στην επόμενη συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου, αναμένει από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά από ακριβώς 11 χρόνια (την προηγούμενη φορά, τον Ιούλιο του 2011, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά καθώς η ΕΚΤ έπρεπε να το ανατρέψει την αύξηση αυτή γρήγορα) .

Η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως τονίζει η HSBC, και μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες. Οι αναλυτές της βλέπουν την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στην ισοτιμία μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ. Και παρά τις «ήπιες» αυξήσεις από τη Fed και την BoE τον Μάιο, η HSBC εξακολουθεί να αναμένει περισσότερη σύσφιξη και στις δύο. Καθώς οι πιέσεις για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να εντείνονται, μια U-turn από την ΕΚΤ η οποία έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για αυξήσεις επιτοκίων, φαίνεται απίθανη.

Περισσότερες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο

Στη συνέχεια η HSBC βλέπει πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο, πριν από μια παύση. Από τον Δεκέμβριο και μετά, αναμένει επίσης άρση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης και του οριακού επιτοκίου δανεισμού για να διατηρηθεί η συμμετρία του διαδρόμου των επιτοκίων, ο οποίος θα πρέπει να έχει εύρος 50 μονάδες βάσης. Αυτό είναι μικρότερο από ό,τι πριν η ΕΚΤ στείλει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο του 2014 (100 μονάδες βάσης). Ωστόσο, καθώς εξακολουθεί να αναμένεται πλήρη κατανομή για τις κύριες πράξεις νομισματικής αναχρηματοδότησης και έναν νέο γύρο TLTRO να ανακοινωθεί πριν από τον επόμενο Ιούνιο (όταν λήγει το TLTRO Ιουνίου 2020 στο οποίο οι τράπεζες δανείστηκαν περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ), η τρέχουσα κατάσταση πλεονάζουσας ρευστότητας θα συνεχίσει να επικρατεί.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, πολλοί πίστευαν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης αντί για 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, κάτι που τώρα φαίνεται σχεδόν δεδομένο. Κατά την άποψη της HSBC, ένας ρυθμός περίπου 25 μ.β το τρίμηνο μπορεί να θεωρηθεί ως «σταδιακός». Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, εξακολουθεί να βλέπει την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, έχοντας πραγματοποιήσει την πρώτη αύξηση, μπορεί να υπάρχει περιθώριο να «καλύψει» λίγο τη διαφορά (ένα επιχείρημα που είχε διατυπώσει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane στο παρελθόν) και επειδή η Fed είναι στις 50 μ.β αύξησης σε κάθε συνεδρίασης –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα– ο ορισμός της σταδιακής θα μπορούσε να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Η HSBC βλέπει επίσης τον κίνδυνο ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να εκπλήσσει ανοδικά και οι επιπτώσεις στους μισθούς αρχίσουν να εμφανίζονται πιο ξεκάθαρα από ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρά σε αυξήσεις της τάξης των 25 μ.β σε κάθε συνεδρίαση, τουλάχιστον στην αρχή, και ακόμη και να αφαιρέσει τη φράση από την ανακοίνωσή της ότι «οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι σταδιακές».

Τέλος στη σύσφιξη τον Μάρτιο

Κατά την άποψη της HSBC, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, το επιτόκιο καταθέσεων θα έχει φτάσει στις 50 μονάδες βάσης και το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης στις 75 μονάδες βάσης. Η αγορά τιμολογεί τα επιτόκια να φτάσουν περίπου στο 1,5% πριν από το τέλος του επόμενου έτους με περίπου 200 μονάδες βάσης σύσφιξης. Αλλά η HSBC πιστεύει πως θα ήταν δύσκολο να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα για διάφορους λόγους:

  • Πρώτον, οι συνθήκες χρηματοδότησης επιδεινώνονται. Τον Ιούνιο, οι τράπεζες θα χάσουν το discount των 50 μ.β για τα TLTRO, και δεν χρειάζεται μεγάλη σύσφιξη για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός γύρω στο 2%. Τα επίπεδα του χρέους είναι υψηλά και τα επιτόκια χαμηλά.
  • Δεύτερον, άλλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να έχουν τελειώσει (ή μπορεί να επιβραδύνουν τον ρυθμό) των κύκλων σύσφιξης μέχρι την επόμενη άνοιξη (αναμένει ότι η Fed θα σταματήσει μετά τον Μάρτιο και η Τράπεζα της Αγγλίας μετά τον Φεβρουάριο), γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει την ΕΚΤ να κινηθεί κόντρα στο διεθνές ρεύμα.
  • Τρίτον, το πολιτικό σκηνικό μπορεί να παίξει ρόλο. Η Ιταλία αναμένεται να έχει εκλογές μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποια αστάθεια στην αγορά και πιθανή πίεση στα spreads της περιφέρειας.

Με αυτά τα δεδομένα η HSBC εκτιμά πως η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Μάρτιο του 2023 και όταν τα επιτόκια θα έχουν φτάσει το +0,5%.

Πηγή: powergame.gr