Η ελευθεροτυπία κατακεραυνώνεται – Η Ελλάδα υποχώρησε στην 108η θέση από πλευράς ελευθεριών του Τύπου

389

Ουγγαρία, Μογγολία, Βουλγαρία, Μπουτσουάνα Αγκόλα, Τόγκο, Αλβανία, είναι σε καλύτερη θέση από τη χώρα μας.

Η δολοφονία Καραϊβάζ (σ.σ. ακόμα ανεξιχνίαστη) και άλλα περιστατικά, αποτυπώνονται στην κατάταξη της χώρα μας στον σχετικό δείκτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στην 108η θέση για το 2022, ενώ το 2021 βρισκόταν την 70η! Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Μογγολία, η Βουλγαρία, η Μπουτσουάνα η Αγκόλα, τι Τόγκο, η Αλβανία και η Ουκρανία είναι σε υψηλότερη θέση από μας!

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπέστη σοβαρά πλήγματα το 2021 και το 2022, με δημοσιογράφους να παρεμποδίζονται τακτικά από την κάλυψη θεμάτων από τη μετανάστευση μέχρι την πανδημία. Επιπλέον, η δολοφονία του βετεράνου αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021 παραμένει ανεξιχνίαστη, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της RSF.

Σε ότι αφορά την εποπτεία των κρατικών ΜΜΕ, η RSF μιλά για υπονόμευση της ανεξαρτησίας τους, στέκεται στην αναποτελεσματικότητα του ΕΣΡ και αναφέρει τις αδιαφανείς κρατικές ενισχύσεις προς συγκεκριμένα ΜΜΕ. Επισήμανση γίνεται στο νόμο περί διασποράς ψευδών ειδήσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που «επιτρέπει τον ασύμμετρο περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου με σαθρά νομικά θεμέλιαΗ ποινή πενταετούς φυλάκισης για το αδίκημα της διάδοσης ψευδών πληροφοριών αντίκειται στις διεθνείς δεσμεύσεις της Ελλάδας και τα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, αποτελεί σοβαρή απειλή για το δικαίωμα των δημοσιογράφων να δημοσιεύουν πληροφορίες για το δημόσιο συμφέρον και αυξάνει τον κίνδυνο αυτολογοκρισίας».

Και προστίθεται για τα ΜΜΕ:

«Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στα MME είναι σταθερά μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Λίγοι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι όπως ο ΣΚΑΪ συνυπάρχουν με εκατοντάδες διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης, γεγονός που συμβάλλει σε έναν μεγάλο κατακερματισμό του μιντιακού τοπίου. Η συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ανήκει σε λίγα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται επίσης σε άλλους, αυστηρά ρυθμιζόμενους επιχειρηματικούς τομείς. Επιπλέον, ορισμένοι από αυτούς έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική ελίτ. Ο Τύπος είναι επομένως πολύ πολωμένος πολιτικά».