Η Φινλανδία επέλεξε να κάνει πρόταση ένταξης στο ΝΑΤΟ

290
ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μεταφέροντας το σκανδιναβικό έθνος που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Η δήλωση υποστήριξης προς το ΝΑΤΟ από τον Πρόεδρο Sauli Niinisto και την πρωθυπουργό Sanna Marin ήταν αναμενόμενη, αφού η φινλανδική κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα έκθεση για την εθνική ασφάλεια στο κοινοβούλιο της χώρας, η οποία σκιαγράφησε την πορεία για ένταξη στη συμμαχία ως μία από τις επιλογές της Φινλανδίας.

Στην κοινή δήλωση, ο Niinisto και ο Marin δήλωσαν: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία. Η Φινλανδία πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Ελπίζουμε ότι τα εθνικά βήματα χρειάζονται ακόμη για να η λήψη αυτής της απόφασης θα ληφθεί γρήγορα εντός των επόμενων ημερών».

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η δημόσια υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία έχει εκτιναχθεί από περίπου 30% σε σχεδόν 80% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις.

Μόλις το κοινοβούλιο εγκρίνει την ιδέα κατ’ αρχήν και τυχόν άλλα εγχώρια νομοθετικά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί, αναμένεται ότι το ΝΑΤΟ θα καλέσει τη Φινλανδία να διαπραγματευτεί την ένταξή της.

Αναμένεται επίσης ότι η Σουηδία, γείτονας της Φινλανδίας στα δυτικά, θα ανακοινώσει σύντομα την πρόθεσή της να ενταχθεί στη συμμαχία μέσω παρόμοιας διαδικασίας. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει και τις δύο χώρες να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Όπως αναφέρει το CNN, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας υποθέτουν ευρέως ότι η Φινλανδία θα μπορούσε να ενταχθεί στη συμμαχία γρήγορα μόλις ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς αγοράζει στρατιωτικό υλικό συμβατό με τους δυτικούς συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εδώ και δεκαετίες και ήδη πληροί πολλά από τα κριτήρια για ένταξη. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είχε τόσο πρακτικές όσο και συμβολικές συνέπειες για τη Ρωσία και τη δυτική συμμαχία.

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Φινλανδία ήταν στρατιωτικά αδέσμευτη και ονομαστικά ουδέτερη για να αποφύγει να προκαλέσει τη Ρωσία. Κατά καιρούς έχει επιδοθεί στις ανησυχίες του Κρεμλίνου για την ασφάλεια και προσπάθησε να διατηρήσει καλές εμπορικές σχέσεις.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, άλλαξε αρκετά τους υπολογισμούς, έτσι ώστε η ένταξη στο ΝΑΤΟ φαίνεται πλέον ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε, ανεξάρτητα από το ποια θα ήταν η αντίδραση της Ρωσίας.