Η Frontex αναπτύσσει δύναμη συνοριοφυλάκων στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας

461

O Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) θα αναπτύξει 60 συνοριοφύλακες, οι οποίοι θα αστυνομεύουν από την ερχόμενη εβδομάδα τη μεθόριο της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία μετά το κύμα των ξένων μεταναστών που περνούν παράνομα τα σύνορα, δήλωσε σήμερα ο εκτελεστικός του διευθυντής.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα του, δήλωσε ότι η Λευκορωσία δεν θα παρεμποδίζει πλέον τους ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν στη Λιθουανία. Το Βίλνιους έχει κατηγορήσει το Μίνσκ ότι «εισάγει» μετανάστες που φθάνουν αεροπορικώς στη Λευκορωσία από το εξωτερικό με σκοπό να τους στείλει στην Ε.Ε.

Σχεδόν 2.100 μετανάστες έχουν εισέλθει παρανόμως στην Ε.Ε από τη Λευκορωσία εφέτος, περιλαμβανομένων 1.400 αυτόν τον μήνα μόνο, όπως ανακοίνωσε η μεθοριακή συνοριακή υπηρεσία της Λιθουανίας.

Η αποστολή ταχείας συνοριακής επέμβασης της Frontex, η οποία έχει ζητηθεί από τη Λιθουανία, είναι η πρώτη από τότε που ο εν λόγω οργανισμός άρχισε να επιτηρεί τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2020.

Οι 60 συνοριοφύλακες της που θα διαθέτουν 30 οχήματα και δύο ελικόπτερα μαζί με προσωπικό που θα καταγράφει και θα ανακρίνει με τη μορφή συνέντευξης τους μετανάστες, θα αναπτυχθεί από τις 29 Ιουλίου έως τις 3 Οκτωβρίου.

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι κάτι πρωτόγνωρο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Βίλνιους της Λιθουανίας, προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Frontex θα συμμετάσχει σε μια παρόμοια επιχείρηση σε αυτήν την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι περισσότεροι μετανάστες είναι από το Ιράκ. Η Λιθουανία έχει δηλώσει ότι οι μετανάστες φθάνουν στη Λευκορωσία με απευθείας αεροπορικές πτήσεις από τη Βαγδάτη και την Κωνσταντινούπολη, αλλά η Λευκορωσία δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στην καταγγελία αυτή.

Ο Λετζέρι είπε ότι την μεταναστευτική κρίση στη  Λιθουανία «έχει προκληθεί και τροφοδοτηθεί» από τη Λευκορωσία, την οποία κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως απάντηση στην Ε.Ε και Λιθουανία στις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Μίνσκ.

Η Λιθουανία κατασκευάζει στα σύνορα της ένα φράχτη από συρματόπλεγμα, μήκους 550 χιλιομέτρων, η κατασκευή του οποίου προς το παρόν έχει σταματήσει καθώς αναζητεί τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες σε συρματόπλεγμα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μπιλοτάιτε δήλωσε ότι η Σλοβενία και η Δανία ως μέλη της Ε.Ε θα προμηθεύσουν «το συντομότερο δυνατόν» με συρματόπλεγμα τη Λιθουανία.

«Η κατάσταση όταν η παράνομη μετανάστευση χρησιμοποιείται ως εργαλείο κατά της Λιθουανία είναι ανυπόφορη. Καθένας στην Ευρώπη καταλαβαίνει τη σοβαρότητα του ζητήματος και μας υποστηρίζουν όχι στα λόγια αλλά επίσης και στην πράξη», δήλωσε η Μπιλολάιτε.

Η Ε.Ε επέβαλε στη Λευκορωσία νέες κυρώσεις αφότου το Μινσκ υποχρέωσε τον Μάιο σε εξαναγκαστική προσγείωση επιβατηγό αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Ryanair που είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα με προορισμό τη Λιθουανία, συλλαμβάνοντας έναν διαφωνούντα δημοσιογράφο και την κοπέλα του που επέβαιναν στο αεροσκάφος.