Η Γαλλία «επιστρατεύει» και βετεράνους της αμυντικής βιομηχανίας για να εξασφαλίσει τη ροή όπλων σε περίπτωση πολέμου

57

Η Γαλλία αξιοποιεί τους συνταξιούχους εργαζομένους της αμυντικής βιομηχανίας για να δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί «αμυντικό βιομηχανικό απόθεμα», μια δεξαμενή έμπειρου εργατικού δυναμικού που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής όπλων σε περιόδους ανάγκης.

Η γαλλική υπηρεσία εξοπλισμών DGA υπέγραψε συμβόλαια με τους κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων KNDS και Arquus για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, το οποίο επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι βετεράνοι της βιομηχανίας που συνταξιοδοτούνται μπορούν να μεταβιβάσουν σπάνιες δεξιότητες σε νέους εργαζομένους και να αντιμετωπίσουν μια πιθανή έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού αν η Γαλλία εμπλακεί σε πόλεμο.

«Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να είμαστε αφελείς», είπε ο ο επικεφαλής της DGA, Emmanuel Chiva, στο Defense News.

Η βιομηχανία της χώρας αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εξεύρεση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Σχεδόν 1 εκατομμύριο βιομηχανικοί εργαζόμενοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2030, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

Οι εργαζόμενοι που εγγράφονται στο γαλλικό πρόγραμμα βιομηχανικών αποθεμάτων δεσμεύονται σε 10 ημέρες εκπαίδευσης ετησίως για να διατηρήσουν και να ανανεώσουν τις δεξιότητές τους, που πληρώνεται από τη DGA. Στη συνέχεια, οι εταιρείες πληρώνουν για το κόστος των εργαζομένων που υπηρετούν σε ρόλο εφέδρου, εξήγησε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Οι έφεδροι που εντάσσονται από τη βιομηχανία πρέπει να έχουν γαλλική υπηκοότητα και να έχουν στρατιωτική ιδιότητα ως υπαξιωματικοί ή αξιωματικοί, με αμοιβή στο ίδιο επίπεδο με εν ενεργεία στρατιωτικούς του ίδιου βαθμού. Η Γαλλία στοχεύει σε αμυντικό βιομηχανικό απόθεμα 3.000 ατόμων έως το 2030.

Η Γαλλία έχει περίπου 4.500 μικρές και μεσαίες εταιρείες που εργάζονται στον τομέα της άμυνας, εκ των οποίων οι 1.200 είναι κρίσιμες και αυτές είναι που μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εργάτες για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση, το σχεδιασμό και την παραγωγή.

Ο Chiva ανέφερε το παράδειγμα εργαζομένων στην KNDS που συμμετείχαν στην αύξηση της παραγωγής του πυροβόλου Caesar, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν την εμπειρία τους για να βοηθήσουν μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερους πόρους να αντιμετωπίσουν τα σημεία συμφόρησης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η DGA υπέγραψε σύμβαση αμυντικού βιομηχανικού αποθέματος με τη ναυπηγική εταιρεία Naval Group. Είχε προηγουμένως υπογράψει παρόμοια συμβόλαια με την εταιρεία κατασκευής πυροβόλων όπλων Verney-Carron και με τη Scania για συντήρηση.

Πηγή: OnAlert.GR