Οι λαθροδιακινητές, οι οποίοι στέλνουν λαθρομετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης, χρησιμοποιούν τη Γερμανία ως βάση τους, με την πόλη Έσση της δυτικής Γερμανίας να λειτουργεί ως σημαντικός κόμβος, σύμφωνα με μια έρευνα από το BBC.
Ένας μυστικός δημοσιογράφος, που παρίστανε τον μετανάστη που ήθελε να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνάντησε δύο διακινητές στην Έσση. Είπαν ότι κοστίζει 15.000 ευρώ για όλο το “πακέτο” – μια φουσκωτή λέμβο με εξωλέμβια μηχανή και εξήντα σωσίβια. Με αυτή την τιμή, οι λαθρέμποροι θα παρέδιδαν το σκάφος από τη Γερμανία στις ακτές της βόρειας Γαλλίας, κάπου κοντά στο Καλαί.
Για περίπου 8.000 ευρώ, ο λαθρομετανάστης μπορεί να παραλάβει ο ίδιος τη βάρκα από μια αποθήκη στην Έσση και να την οδηγήσει στη βόρεια Γαλλία ανεξάρτητα. Ωστόσο, αν συλληφθεί, είναι δικό του πρόβλημα.
Σύμφωνα με την ερευνητική έκθεση, η Γερμανία έχει γίνει κόμβος για τους λαθροδιακινητές για την αποθήκευση σκαφών και μηχανών που χρησιμοποιούνται τελικά στις διελεύσεις της Μάγχης. Οι λαθροδιακινητές δήλωσαν στον δημοσιογράφο του BBC ότι έχουν περίπου δέκα αποθήκες στην περιοχή της Έσσης, οπότε αν η αστυνομία εισβάλει σε μία από αυτές, η ζημιά που θα προκληθεί δεν είναι αρκετά σημαντική ώστε να διαταράξει τις επιχειρήσεις.
Ο λόγος που η Γερμανία, και ειδικά η Έσση, έχει γίνει κόμβος για τα δίκτυα διακινητών είναι ότι πολλοί μετανάστες περνούν από εκεί ή ζουν στην πόλη. Η Έσση απέχει μόλις τέσσερις με πέντε ώρες με το αυτοκίνητο από την περιοχή του Καλαί – αρκετά κοντά για να φτάνουν γρήγορα οι βάρκες εκεί, αλλά όχι πολύ κοντά στις πιο αυστηρά επιτηρούμενες παραλίες της βόρειας Γαλλίας.
Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι δεν είναι τεχνικά παράνομο στη Γερμανία να διευκολύνεται η λαθραία διακίνηση ανθρώπων, εάν πρόκειται για χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται εκτός της ΕΕ.
Παρά τις δεσμεύσεις των συντηρητικών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και της τρέχουσας κυβέρνησης των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, που υποσχέθηκαν να “σταματήσουν τις βάρκες” που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες από το να διασχίζουν τη Μάγχη, ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων συνεχίζει να αυξάνεται.
Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Migration Watch UK, σχεδόν 30.000 λαθρομετανάστες έφτασαν με μικρά σκάφη φέτος, που είναι ήδη περισσότεροι από τους 29.437 που κατεγράφησαν ολόκληρο το 2023. Το 2018 ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων ανήλθε σε μόλις 299, ενώ ο υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα ήταν 45.744 το 2022.