Η Google καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας εναντίον του ανταγωνιστή της στην αγορά του cloud.
Η Google κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Microsoft για αντιμονοπωλιακές πρακτικές στο σύστημα αδειοδότησης cloud που φέρεται να εφαρμόζει.
Η καταγγελία στοχεύει στην πλατφόρμα cloud της Microsoft Azur, η οποία, σύμφωνα με την Google, περιορίζει τους Ευρωπαίους πελάτες από το να μεταφέρουν το φόρτο εργασίας τους σε συστήματα cloud των ανταγωνιστών τους.
Η Google ισχυρίζεται ότι η πλατφόρμα εγκλωβίζει τους πελάτες μέσω του διακομιστή Windows, ο οποίος είναι κεντρικός για τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες της Microsoft, με τη Microsoft να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που θέλουν να χρησιμοποιήσουν άλλους παρόχους cloud, καθώς και εμπόδια στην ασφάλεια ή τη διαλειτουργικότητα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft μπαίνει στο στόχαστρο της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ για υποτιθέμενες αθέμιτες πρακτικές στην αγορά cloud.
Το 2022, το υποστηριζόμενο από την Amazon λόμπι του cloud CISPE – οι πάροχοι υπηρεσιών υποδομής cloud στην Ευρώπη – κατέθεσε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους συμβατικούς όρους της Microsoft. Η υπόθεση αποσύρθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά τη σύναψη συμφωνίας ύψους 22 εκατ. ευρώ με το CISPE.
Η Amazon – AWS – Microsoft και η Google ηγούνται των υποδομών της αγοράς cloud παγκοσμίως και η μάχη μεταξύ των “τριών μεγάλων” είναι σκληρή.
Η Microsoft βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με την αντιμονοπωλιακή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου του περασμένου έτους σχετικά με το Teams, το προϊόν επικοινωνίας και συνεργασίας της. Εάν αποδειχθεί η δεσπόζουσα θέση, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως και 10% των ετήσιων εσόδων της.
Η Microsoft έχει διευθετήσει παρόμοιες ανησυχίες που διατυπώθηκαν από άλλους ευρωπαϊκούς παρόχους cloud φιλικά, ακόμη και όταν η Google ήλπιζε ότι θα συνέχιζαν να διεκδικούν, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας: «Έχοντας αποτύχει να πείσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αναμένουμε ότι και η Google θα αποτύχει ομοίως να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».