Η Ιταλία ζητά να ενταχθεί ο espresso στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

224

Την ένταξη του καφέ espresso στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco ζήτησε η Ιταλία με αίτησή της, με τους υπεύθυνους να επισημαίνουν ότι είναι «πολύ περισσότερο από ένα απλό ρόφημα».

Μετά την προσθήκη της Ναπολιτάνικης πίτσας το 2017 στον σχετικό κατάλογο, η Ιταλία επιδιώκει να εξασφαλίσει την παγκόσμια θέση για άλλο ένα επιτυχημένο σύμβολό της. Ο espresso έγινε γρήγορα αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας της Ιταλίας, μετά τη δημιουργία του στο Τορίνο στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Τζιαν Μάρκο Σεντινέο δήλωσε ότι η παρασκευή του espresso εντάσσεται σε «ένα αυθεντικό τελετουργικό» και αποτελεί έκφραση της κοινωνικότητας που διακρίνει την Ιταλία σε όλον τον κόσμο. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η αίτηση έχει υποβληθεί.

Σύμφωνα με τον Guardian, η κατανάλωση του espresso αποτελεί αφορμή για συνάντηση, συζήτηση για πολιτική, ποδόσφαιρο, παράπονα και ειρήνη, ή για την πληρωμή ενός χρέους, όπως και λόγος για να συζητηθεί το οτιδήποτε.

Το Ιταλικό Ινστιτούτο Espresso, που ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό τη διαφύλαξη και την προώθηση του αυθεντικού espresso, εκτιμά ότι η αγορά του καφέ υπολογίζεται σε πάνω από 4 δισ. ευρώ ετησίως. Την ίδια ώρα, πάνω από το 90% των Ιταλών πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι κάθε μέρα, ενώ σερβίρεται συνήθως σε πορσελάνινο φλιτζάνι.

Οι προϋποθέσεις για έναν τέλειο espresso

Ο τέλειος espresso παράγεται με βάση αυστηρούς κανονισμούς, που έχουν προβλέψεις για τη χρήση πιστοποιημένου μείγματος καφέ και εξοπλισμού, αλλά και την ύπαρξη εξουσιοδοτημένου προσωπικού για την παρασκευή του. Η κρέμα, ο ελαφρύτερος αφρός που βρίσκεται στην κορυφή του σκούρου παρασκευάσματος πρέπει να είναι ομοιόμορφη και να παραμένει για τουλάχιστον 120 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ο espresso τοποθετηθεί στο φλιτζάνι χωρίς ανάδευση. Το χρώμα πρέπει να είναι καφέ έως σκούρο καφέ και να χαρακτηρίζεται από καστανές αντανακλάσεις.

Πάντως και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για την κατοχύρωση του espresso στη λίστα της UNESCO. Ωστόσο λόγω της ταραγμένης πολιτικής κατάστασης στη χώρα, δεν προχώρησαν. Ο υφυπουργός Γεωργίας θεωρεί βέβαιος ότι πλέον η εθνική επιτροπή θα εγκρίνει το αίτημα, με την απόφαση να αναμένεται την άνοιξη.