Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας μπορεί να αρχίσει να συζητά μειώσεις επιτοκίων φέτος

149

Η κεντρική τράπεζα της Πολωνίας μπορεί να αρχίσει να συζητά μειώσεις επιτοκίων φέτος, αφού ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, δήλωσαν χθες δύο μέλη του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί σε μονοψήφια ποσοστά”, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής Iρενέους Νταμπρόβσκι σε συνέντευξή του στο Polsat News. Μετά τον Αύγουστο, “νομίζω ότι το συμβούλιο θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών”.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 14,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον Απρίλιο, έναντι 16,1% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή. Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τη μέση εκτίμηση του 15% σε έρευνα του Bloomberg. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο 6,75% για έβδομο συνεχόμενο μήνα νωρίτερα μέσα στο μήνα.

Οι παρατηρήσεις του Νταμπρόβσκι επαναλήφθηκαν από τον συνάδελφό του Χένρικ Βνορόβσκι, ο οποίος επανέλαβε ότι βλέπει τον Δείτη Τιμών Καταναλωτή να πέφτει σε μονοψήφιο ποσοστό το τρίτο τρίμηνο.

“Υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ που θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε πιο τολμηρά τις μειώσεις των επιτοκίων”, δήλωσε ο Βνορόβσκι σε συνέντευξή του στο Radio Lublin.