Η χρήση χημικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Παρίσι

Το Παρίσι θα πραγματοποιήσει πλήγματα μόνον εάν οι επιθέσεις είναι θανατηφόρες και έχουν αποδεδειγμένα εξαπολυθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. 

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η «Γαλλία θα βομβαρδίσει» αν χημικά όπλα χρησιμοποιούνται με στόχο αμάχους στον συριακό πόλεμο κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει δει ακόμη αποδείξεις ότι αυτό έχει συμβεί.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους είχε διαμηνύσει τον Μάιο ότι η χρήση χημικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Παρίσι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο κ. Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για ενδείξεις χρήσης βομβών χλωρίου που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα σε επιθέσεις ενάντια σε αμάχους.

«(Ο πρόεδρος) επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιθέσεις ενάντια σε εγκαταστάσεις του καθεστώτος αν υπάρξει νέα χρήση χημικών όπλων των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ, όταν οι επιθέσεις αυτές είναι θανατηφόρες και η ευθύνη του καθεστώτος είναι αποδεδειγμένη».