Η συμβολή της Κίνας στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη αντανακλάται στην ισχυρή αύξηση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 20% και αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου το 2023, σύμφωνα με την «Έκθεση για τη Στατιστική Ανάλυση των Πράσινων και Χαμηλού Άνθρακα Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας» της Εθνικής Διοίκησης Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Κίνας.
Η έκθεση αποκάλυψε ότι ο αριθμός των αιτήσεων της Κίνας για πράσινες τεχνολογίες και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα μέσω της Συνθήκης Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (Patent Cooperation Treaty), ενός διεθνούς συστήματος για την προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, είχε ξεπεράσει τις 5.000 το 2023, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως για τρίτη συνεχή χρονιά.
Η έκθεση ορίζει τα πράσινα και χαμηλού άνθρακα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ως εκείνα που επικεντρώνονται σε τεχνολογίες που μπορούν να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη. Αυτά περιλαμβάνουν πέντε βασικούς τομείς – την μείωση του άνθρακα της ορυκτής ενέργειας, την εξοικονόμηση, ανακύκλωση και αξιοποίηση της ενέργειας, την καθαρή ενέργεια, την αποθήκευση ενέργειας και την δέσμευση, αξιοποίηση και αποθήκευση των αερίων του θερμοκηπίου.
Η Κίνα σημείωσε ξεχωριστές επιδόσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, κατοχυρώνοντας 37.000 αιτήσεις ευρεσιτεχνίας μόνο για το 2023, καταλαμβάνοντας το 48% του παγκόσμιου όγκου. Όσον αφορά την καθαρή ενέργεια, ο αριθμός αιτήσεων στην Κίνα για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την ηλιακή ενέργεια και την ενέργεια υδρογόνου ήταν ο υψηλότερος παγκοσμίως, φθάνοντας τις 8.000 και 5.000 αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2019 η Κίνα είναι ο κορυφαίος καταθέτης αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.