Η Κίνα και η ΕΕ διεξήγαγε διάλογο για περιβάλλον και κλίμα

159

Ο πέμπτος υψηλού επιπέδου διάλογος για το περιβάλλον και το κλίμα μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να εμβαθύνουν την πράσινη συνεργασία.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας Ντινγκ Σιουεσιάνγκ και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς διεξήγαγαν τον διάλογο.

Ο Ντινγκ, επίσης μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, είπε ότι η Κίνα αναγνωρίζει με συνέπεια τον κρίσιμο ρόλο της Ευρώπης στον πολυπολικό κόσμο και θεωρεί την ΕΕ ως σημαντική προτεραιότητα για την κινεζική διπλωματία μεγάλων χωρών με κινεζικά χαρακτηριστικά και επίσης ως σημαντικό εταίρο για την επίτευξη του κινεζικού εκσυγχρονισμού.

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να εφαρμόσουμε τη σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους ηγέτες της Κίνας και της ΕΕ, να προωθήσουμε την πιο γόνιμη συνεργασία για τον πράσινο μετασχηματισμό εδραιώνοντας τη δυναμική των σταθερών και υγιών σχέσεων Κίνας-ΕΕ», είπε ο Ντινγκ.

Ο Ντινγκ είπε ότι η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι θα κορυφώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και θα επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060. Αυτή η δέσμευση έχει ενσωματωθεί στο γενικό πλαίσιο της οικοδόμησης του οικολογικού πολιτισμού της Κίνας, καθώς και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Μια σειρά από πρακτικά μέτρα έχουν επίσης διαμορφωθεί και εφαρμοστεί για να διασφαλιστεί η υλοποίηση αυτών των στόχων εντός του χρονοδιαγράμματος.

Τονίζοντας ότι η Κίνα και η ΕΕ μοιράζονται εκτεταμένα κοινά συμφέροντα και ευρύ χώρο συνεργασίας στον πράσινο μετασχηματισμό, ο Ντινγκ επεσήμανε ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να αξιοποιήσουν πλήρως τον μηχανισμό διαλόγου υψηλού επιπέδου, να αναζητήσουν κοινό έδαφος παραμερίζοντας τις διαφορές, να διατηρήσουν τη θετική δυναμική της συνεργασίας για το περιβάλλον και το κλίμα και να εμβαθύνουν την πράσινη εταιρική σχέση Κίνας-ΕΕ.

Ο Ντινγκ τόνισε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν χαρακτηριστικό προϊόν του πράσινου μετασχηματισμού και του μετασχηματισμού προς την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και το σχέδιο της ΕΕ να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων είναι «τυπικός προστατευτισμός».

«Δεν ευνοεί τον πράσινο μετασχηματισμό της ΕΕ και θα υπονόμευε την παγκόσμια συνεργασία για την κλιματική αλλαγή», είπε ο Ντινγκ.

Ο Ντινγκ εξέφρασε την ελπίδα του ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τη συνοχή των πολιτικών της για το περιβάλλον, το κλίμα και την οικονομική και εμπορική συνεργασία με την Κίνα. Τόνισε τη σημασία της αποφυγής οικονομικών και εμπορικών τριβών που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία του πράσινου μετασχηματισμού και προέτρεψε κατά της θέσπισης πράσινων φραγμών που θα παρεμπόδιζαν την κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία.

«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιλύσουν τις εμπορικές τριβές μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων. Η Κίνα είναι σταθερή στην αποφασιστικότητά της να διαφυλάξει τα λογικά και νόμιμα συμφέροντά της», είπε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας.

 

Ο Σέφκοβιτς είπε ότι η Κίνα έχει καθοριστική επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις και η διατήρηση καλών σχέσεων με την Κίνα έχει μεγάλη σημασία για την ΕΕ. Εκτίμησε τα ισχυρά μέτρα της Κίνας και τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σημείωσε ότι η πλευρά της ΕΕ είναι πρόθυμη να εμβαθύνει τη συνεργασία με την Κίνα σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του οικολογικού περιβάλλοντος, και να εργαστεί από κοινού για να εξασφαλίσει την επιτυχία της 29ης συνόδου της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, οδηγώντας έτσι στην παγκόσμια περιβαλλοντική και κλιματική διακυβέρνηση.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων και είναι πρόθυμη να χειριστεί σωστά τις διαφορές με την Κίνα μέσω διαλόγου.

Τα αρμόδια τμήματα και των δύο πλευρών συμμετείχαν σε διάλογο και ανταλλαγές για θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η προστασία του οικολογικού περιβάλλοντος. Εξέτασαν τα αποτελέσματα της πρακτικής συνεργασίας μετά τον τέταρτο διάλογο υψηλού επιπέδου και συζήτησαν τα επόμενα βήματα συνεργασίας.

 

 

Πηγη: PD Online