Η Κίνα μπλόκαρε στον ΟΗΕ την καταδίκη τριών πακιστανών τρομοκρατών

Η Κίνα κέρδισε την αμφίβολη διάκριση ότι είναι το μόνο Μόνιμο 5 μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC) που χρησιμοποίησε τη θέση της στο παγκόσμιο σώμα για να σταματήσει την επιβολή παγκόσμιων κυρώσεων σε τρεις τρομοκράτες.

Την Πέμπτη, η Κίνα έβαλε τεχνικά εμπόδια για να χαρακτηρίσει τον Αμπντούλ Ραούφ με έδρα το Πακιστάν, τον αδελφό του αρχηγού της Τζάις-ε-Μοχάμεντ Μασούντ Αζχάρ και τον αριθμό δύο της Τζάις, ως παγκόσμιο τρομοκράτη. Η εν λόγω πρόταση κινήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία. Αυτό οδήγησε στην Ινδία, με μια άνευ προηγουμένου επιλογή λέξεων, να δηλώσει ότι τέτοια «διπλά πρότυπα» έχουν καταστήσει την αξιοπιστία της κύρωσης του ΣΑΗΕ σε «χαμηλό επίπεδο όλων των εποχών».

Το αποτέλεσμα της Ειδικής Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), η οποία πρόκειται να εκτελέσει μια επιτόπια επαλήθευση της δράσης που έλαβε το Πακιστάν για τον έλεγχο της τρομοκρατίας και συγκεκριμένα τις δραστηριότητες του Jaish-e-Mohammed τις επόμενες εβδομάδες, είναι απίθανο να είναι επηρεάζονται από αυτή την πρόσφατη εξέλιξη. Μια ευνοϊκή έκθεση από την ομάδα της FATF θα οδηγήσει στη διαγραφή του Πακιστάν από τη «γκρίζα λίστα» που θα το βοηθήσει να αποκτήσει ευκολότερα ξένες επενδύσεις και δάνεια από διεθνείς φορείς. Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Κίνα είχε χρησιμοποιήσει τη θέση της ως μέλος του P-5 για να θέσει παρόμοια στάση στον χαρακτηρισμό του Abdul Rehman Makki ως παγκόσμιου τρομοκράτη.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η Κίνα είπε ότι χρειάζεται χρόνο για να μελετήσει τα στοιχεία που τέθηκαν εναντίον της. Αυτή η παρόμοια γραμμή χρησιμοποιήθηκε από την Κίνα για να καθυστερήσει τον οριστικό χαρακτηρισμό του αρχηγού της Jaish-e-Mohammed Masood Azhar ως παγκόσμιου τρομοκράτη για χρόνια έως ότου τελικά υποχώρησε τον Μάιο του 2019. Τόσο ο Abdul Rauf όσο και ο Makki, ο οποίος είναι ο κουνιάδος του Lashkar- Ο επικεφαλής της e-Tayyaba, Hafiz Saeed, έχει φακέλους που εκτείνονται σε πολλές σελίδες, οι οποίοι τεκμηριώνουν τη δεκαετή συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις, κυρίως στην Ινδία.

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας (MSS), η κινεζική υπηρεσία πληροφοριών, διατηρεί επίσης μια ξεχωριστή πτέρυγα που παρακολουθεί τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο Πακιστάν. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με αξιωματούχους που εδρεύουν στο Δελχί που παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις, ο λόγος που δόθηκε από την Κίνα ότι «χρειαζόταν χρόνος» για να μελετήσει τα στοιχεία εναντίον του Makki και του Rauf ήταν «γελοίος».

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Κίνα, χρησιμοποιώντας τη θέση της στο P-5 για να βοηθήσει τον Makki νωρίτερα και τον Rauf τώρα, έδινε ένα μήνυμα στο ινδικό κατεστημένο, το οποίο πίστευε ότι έλκει προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κοινή πρόταση των ΗΠΑ και της Ινδίας να συμπεριληφθεί ο Ραούφ στην Επιτροπή Κυρώσεων 1267 της Αλ Κάιντα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν εγκρινόταν, θα ανάγκαζε το Πακιστάν να αναλάβει δράση εναντίον του και άλλων ατόμων, ομάδων, επιχειρήσεων και οντοτήτων που συνδέονται με αυτά. Οποιαδήποτε χώρα(ες) μέλος(ες) επιδιώκει να ορίσει ένα άτομο ή μια ομάδα κάτω από το 1267 πρέπει να καταθέσει συγκεκριμένα ευρήματα και συλλογισμούς σε ένα έγγραφο 8 σελίδων που να αποδεικνύει ότι πληρούνται τα κριτήρια καταχώρισης.

Οι λεπτομέρειες που πρέπει να συμπληρωθούν σε αυτό το έγγραφο 8 σελίδων περιλαμβάνουν τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε σχέσης με ένα άτομο ή οντότητα που αναφέρεται επί του παρόντος, πληροφορίες σχετικά με οποιεσδήποτε άλλες σχετικές πράξεις ή δραστηριότητες του ατόμου/οντότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων (π.χ. , επιβολής του νόμου, δικαστικές, ΜΜΕ, παραδοχές ανά θέμα κ.λπ.) και αποδεικτικά στοιχεία ή έγγραφα.

Η εν λόγω συνάντηση, με αριθμό 9109, της οποίας η ατζέντα ήταν «Απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και όπου συζητήθηκε η υπόθεση Ραούφ, πραγματοποιήθηκε στις 11 Αυγούστου. Η μηνιαία εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον μήνα Αύγουστο είναι με την Κίνα. Η Ινδία θα την οδηγήσει τον Δεκέμβριο.

Πηγή: directus.gr