Η Λιζ Τρας ετοιμάζει comeback; Θέλει να βγάλει τη Βρετανία από την κρίση -Δεν εμπιστεύεται τον Σούνακ

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, η οποία εκδιώχθηκε από το αξίωμά της μετά την καταστροφική εφαρμογή του σχεδίου της για μείωση των φόρων, βρίσκει νέους συμμάχους στους Αμερικανούς συντηρητικούς.

Σχεδόν 100 ημέρες αφότου άφησε την Ντάουνινγκ Στριτ ως η πρωθυπουργός με την πιο σύντομη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας, η Λιζ Τρας φέρεται να σχεδιάζει μια πολιτική επιστροφή.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, η πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για να παραστεί σε μια συγκέντρωση κεντροδεξιών προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Μετά από μια σειρά κατ’ ιδίαν συναντήσεων με Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες και ακτιβιστές, η 47χρονη φέρεται, σύμφωνα με το Politico, να εκμυστηρεύθηκε ότι παραμένει αποφασισμένη να βγάλει τη Βρετανία από την οικονομική στασιμότητα, καθώς και ότι δεν εμπιστεύεται τον διάδοχό της, Ρίσι Σούνακ, για τη δουλειά του πρωθυπουργού.

Η περίοδος διακυβέρνησης της Τρας στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτηρίστηκε από οικονομική αναταραχή, στον απόηχο του «μίνι προϋπολογισμού» φορολογικών περικοπών, ο οποίος έκτοτε έχει ουσιαστικά καταργηθεί από τον Σούνακ και τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζέρεμι Χαντ.

Η Τρας θέλει να φτιάξει «ομάδα διαφωνίας» και να καλέσει τον Σούνακ να λογοδοτήσει
Όμως, ενώ στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι η Τρας αναγνώρισε «λάθη» στον τρόπο με τον οποίο προώθησε το οικονομικό της σχέδιο, φέρεται να μην έβγαλε τη χαμηλή φορολογία από την ατζέντα της για το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Το Politico αναφέρει πως η Τρας είπε στον Κέβιν Χερν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ότι θέλει να δημιουργήσει ένα παρόμοιο όργανο με την Επιτροπή Μελέτης των Ρεπουμπλικανών -μια ομάδα με επιρροή στην Ουάσιγκτον.

Εξέφρασε, μάλιστα, την επιθυμία για μια τέτοια «ομάδα διαφωνίας» στο Γουέστμινστερ, «η οποία θα στεγάσει όλες τις ιδέες σε μια συλλογικότητα, η οποία θα καλέσει τον σημερινό πρωθυπουργό να λογοδοτήσει», είπε ο Χερν. Αποκάλυψε, επίσης, και το όνομα που του εκμυστηρεύθηκε η Τρας για την ομάδα αυτή, η οποία θα λέγεται «Ομάδα Ανάπτυξης Συντηρητικών».

Ενδεικτικό των παρασκηνιακών διεργασιών της Λιζ Τρας είναι το γεγονός ότι νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, ομάδα 20 βουλευτών που την υποστήριζαν συγκεντρώθηκαν στο Κοινοβούλιο της Βρετανίας -παρουσία της πρώην πρωθυπουργού- για να σχηματίσουν την ομώνυμη ομάδα.