Η Μις Παπούα Νέα Γουινέα έχασε το στέμμα της επειδή έκανε twerking

Η καλλονή τιμωρήθηκε για ένα χορευτικό βίντεο που είχε αναρτήσει στο TikTok.

 

Είναι γεγονός: Οι καλλονές του πλανήτη περνούν μια δύσκολη εβδομάδα.

Μετά τη Μις Σρι Λάνκα, που έχασε το στέμμα της επειδή… είναι διαζευγμένη, σειρά είχε η Μις Παπούα Νέα Γουινέα, που καθαιρέθηκε από τον θρόνο της ομορφιάς, εξαιτίας ενός βίντεο στο TikTok, στο οποίο εμφανιζόταν να κάνει twerking για δύο λεπτά.

H 25χρονη καλλονή Λούσι Μάινο ανέβασε στα social media – και δέχτηκε διαδικτυακό εκφοβισμό – ένα άκρως σύμφωνα με τους χρήστες προκλητικό βίντεο στο οποίο η ίδια χορεύει twerking.

Αν και είναι σύνηθες στο Τik Tok να ανεβαίνουν χορευτικά βίντεο το εν λόγω θεωρήθηκε ακατάλληλο, κατηγορήθηκε για μισογυνισμό και η επιτροπή των καλλιστείων της αφαίρεσε το στέμμα.

Το βίντεο ανέβηκε από τον προσωπικό λογαριασμό της Λούσι Μάινο στα social media και το YouTube και δέχτηκε θύελλα αντιδράσεων κυρίως για τον τρόπο που χορεύει.

«Ο βασικός μας σκοπός είναι η ενδυνάμωση των γυναικών. O διαγωνισμός προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά, την παράδοση και την ανταλλαγή αξιών μέσω του τουρισμού», αναφέρει σε δήλωσή της η διοργανώτρια αρχή των καλλιστείων. «Η MPIP PNG προωθεί τις αρετές της εμπιστοσύνης, της αυτοεκτίμησης, της ακεραιότητας και της κοινοτικής υπηρεσίας με παράλληλη εστίαση στην εκπαίδευση».

Ο Άλαν Μπερντ, κυβερνήτης του East Sepik και αντιπρόεδρος του Συνασπισμού Κοινοβουλευτικών ενάντια στη Βία με βάση το Φύλο, κατήγγειλε την διαδικτυακή παρενόχληση της Μάινο, γράφοντας στα κοινωνικά δίκτυα:

«Τι είδους κοινωνία καταδικάζει τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες γυναικών αλλά αναστατώνεται όταν μια νεαρή γυναίκα χορεύει έτσι»;

Μια πρώην Μiss PNG, που για λόγους ευνόητους θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της χαρακτήρισε το περιστατικό βαθιά σεξιστικό.

«Είμαι βέβαιος ότι αν μια ανδρική δημόσια φιγούρα ανέβαζε ένα παρόμοιο βίντεο στο TikTok όλοι θα γελούσαμε ή και θα τον επαινούσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ποια είναι η Λούσι Μάινο
Η Λούσι Μάινο εκτός από το μόντελινγκ ασχολείται επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο. Μάλιστα έλαβε υποτροφία ποδοσφαίρου που της επέτρεψε να πάρει πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. Εκπροσώπησε την Παπούα Νέα Γουινέα ως συν-αρχηγός της εθνικής ομάδας του 2019, κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια στους αγώνες του Ειρηνικού του 2019 στην Apia, Σαμόα.

Στέφθηκε Miss Παπούα Νέα Γουινέα – ένας ρόλος που περιλαμβάνει την ενεργή θέση ως πρεσβευτής πολιτιστικών θεμάτων για τη χώρα και υποστηρικτής των γυναικών – το 2019.

Διατήρησε τα σκήπτρα της για ένα ακόμη έτος λόγω της πανδημίας.

Αντιδράσεις για την απόφαση της επιτροπής

Πολλοί είναι εκείνοι που επέκριναν την επιτροπή καλλιστείων η οποία δεν την υποστήριξε μετά την διαδικτυακή επίθεση που δέχτηκε για το επίμαχο βίντεο.

Μια δικηγόρος που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία δεν ήθελε να κατονομαστεί επειδή φοβόταν ότι και η ίδια θα γίνει στόχος όσων παρενόχλησαν την Μάινο στο διαδίκτυο, είπε:

«Η επιτροπή θα μπορούσε να το χειριστεί καλύτερα περιγράφοντας πρώτα τη ρήτρα που παραβίασε. Νιώθω ότι την μετέτρεψαν σε αποδιοπομπαίο τράγο, χωρίς να της δώσουν την ευκαιρία να βγει και να μιλήσει. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος».

Τα Ηνωμένα Έθνη στην Παπούα Νέα Γουινέα εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους μέσω δήλωσης στο Facebook:

«Βλέπουμε γυναίκες και παιδιά να πέφτουν θύματα βίας σε αυτήν την όμορφη χώρα. Μερικοί από το μπούλινγκ που έχουν χάσει τη ζωή τους… Ξεκινά με το να λένε στις γυναίκες πως πρέπει να καλύπτονται. Ξεκινά με το να λένε στις γυναίκες πως δεν πρέπει να χορεύουν έτσι».

Η ίδια η Λούσι Μάινο κατέβασε από το Tik Tok το επίμαχο βίντεο.