Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βάζει πάλι «ταφόπλακα» στο πλαφόν – Τα περίεργα παιχνίδια

180

Σε ποια φάση βρίσκονται οι συζητήσεις στην Ε.Ε. για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου; Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έδωσε σήμερα το Bloomberg, μεταδίδοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανάλυσή της αναφορικά με τις πιθανές ενέργειες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου σε συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Και αυτό που είπε η Κομισιόν είναι πως δεν βλέπει το πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο ως το καλύτερο εργαλείο για να περιορίσει την ενεργειακή κρίση και γι’ αυτό το λόγο προτείνει ένα σχέδιο που θα κατανείμει χρονικά το αυξανόμενο κόστος. Η αξιολόγηση της Επιτροπής επικρίθηκε από μια ομάδα κρατών που ζητούσαν την επιβολή πλαφόν, ενώ, όπως αναμενόταν η Ολλανδία και η Γερμανία επικύρωσαν την ανάλυσή της.

Αρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που υποτίθεται πως υποχώρησε στις πιέσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οκτωβρίου, προτείνοντας ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα άνοιγε τον δρόμο για έναν κανονισμό που θα προβλέπει περιορισμό των αυξήσεων των τιμών στην ολλανδική αγορά TTF, μάλλον έπαιξε παιχνίδι στην πλάτη χωρών – μελών. Καθώς ήταν στριμωγμένη από 16 χώρες που ζητούσαν την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, οι οποίες την κατηγόρησαν πως κάνει τα χατίρια της Γερμανίας, υποτίθεται πως υποχώρησε, αλλά η ανάλυση της Ε.Ε. για το πλαφόν αποδεικνύει πως απλώς ήθελε να κερδίσει χρόνο.

Να σημειωθεί πως η Σύνοδος των ηγετών ανέθεσε στους υπουργούς Ενέργειας να αξιολογήσουν μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, και να υποβάλει νομικές προτάσεις. Οι υπουργοί Ενέργειας δεν τα βρήκαν για μία ακόμη φορά για το πλαφόν και θα ξανασυζητήσουν το νέο θέμα σε νέα Σύνοδο στις 24 Νοεμβρίου.

Τα μπρος-πίσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάζουν εμπόδια στο να υπάρξει μια γρήγορη συμφωνία των κυβερνήσεων για το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποφυγή της ακραίας αστάθειας στα ενεργειακά παράγωγα και τη χρήση της κοινής αγοραστικής δύναμης της ΕΕ ως μοχλού στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

Για μία ακόμη φορά οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων και υποτάσσονται στα θέλω της Γερμανίας. Με αυτό τον τρόπο, όμως οδηγούν την ευρωπαϊκή οικονομία στην ύφεση, η οποία με τη σειρά της έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εν όψει και του πολλού δύσκολου χειμώνα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κοινωνικές εντάσεις.