Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο αναμένεται να γίνει η Ινδία

222

Η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο αναμένεται να γίνει του χρόνου η Ινδία, ξεπερνώντας την Κίνα του 1,4 δισ. κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Τον Νοέμβριο ο πλανήτης μας θα φιλοξενεί πλέον 8 δισ. ανθρώπους, αν και ο ρυθμός γεννήσεων δεν είναι τόσο ταχύς όσο παλαιότερα.

Το ποσοστό γεννήσεων εμφανίζει τον βραδύτερο ρυθμό του από τη δεκαετία του 1950. Παρ’ όλα αυτά, ειδικοί των πληθυσμιακών μελετών εκτιμούν ότι το 2080 η Γη θα έχει πληθυσμό 10,4 δισ. ανθρώπων, οι οποίοι δεν θα είναι κατανεμημένοι ισορροπημένα σε όλες τις ηπείρους. Περίπου το ήμισυ της πληθυσμιακής αύξησης στον πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια θα σημειωθεί σε μόλις οκτώ χώρες: Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ινδία, Νιγηρία, Πακιστάν, Φιλιππίνες και Τανζανία.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες από τις πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου βιώνουν ήδη το φάσμα της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, καθώς το ποσοστό γεννήσεων υποχωρεί κάτω από τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, γνωστό ως «ποσοστό ανανέωσης». Σε 61 χώρες της υφηλίου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ο πληθυσμός θα υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 1% μέχρι το 2050.

Η Κίνα, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννητικότητας στον κόσμο (1,15 παιδιά ανά γυναίκα), έχει ανακοινώσει ότι ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται από του χρόνου, πολύ νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσαν οι ειδικοί. Αυτό συμβαίνει παρά την άρση της επαχθούς «πολιτικής ενός παιδιού» το 2016 και την υιοθέτηση κινήτρων για τα ζευγάρια, προκειμένου να τεκνοποιούν δύο και τρεις φορές.

Ακόμη και σε χώρες με ρωμαλέα ποσοστά γεννητικότητας, οι γεννήσεις υποχωρούν σταδιακά, κυρίως χάρη στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και τις προόδους της ιατρικής. Η τάση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει, ενώ το μέσο προσδόκιμο ζωής για έναν κάτοικο της Γης το 2050 θα είναι τα 77,2 χρόνια.