Η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη

509
ΕΕ - Τουρκία

Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης*

Το τελευταίο διάστημα, στις εξωτερικές και διεθνείς σχέσεις, παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα όσον αφορά την συμπεριφορά της Τουρκίας, κυρίως απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τις πρόσφατες συνόδους κορυφής και τις προειδοποιήσεις της Ένωσης για οικονομικές κυρώσεις απέναντι στην γείτονα χώρα, άσχετα αν δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί, η Τουρκία παρά την συνήθη αντιφατική της πολιτική, επιχειρεί μια επίθεση φιλίας τόσο προς την Ένωση συνολικά, όσο και προς μεμονωμένα σημαντικά κράτη μέλη, όπως είναι η Γαλλία η Γερμανία και η Ισπανία.

Με την Γερμανία υπάρχει ήδη σημαντική αμυντική σχέση, με αγορά αρμάτων μάχης, ενώ με την Ισπανία είναι σε εξέλιξη η κατασκευή ελικοπτεροφόρου στην Τουρκία, με ισπανική τεχνογνωσία.

Μάλιστα η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν, έχουν σταματήσει τις ειρωνικές δηλώσεις απέναντι στην Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν, λέγοντας ότι θέλουν να αναπτύξουν μεγαλύτερη συνεργασία.

Επιπλέον οι πρόσφατες συναντήσεις του Τούρκου προέδρου με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, φανερώνουν μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυρίως με φόντο τις υφιστάμενες μεγάλες ελληνοτουρκικές διάφορες και την επιρροή που έχει ως κράτος μέλος η Ελλάδα στην ΕΕ.

Είναι βέβαιο ότι οι δίαυλοι της Τουρκίας με την ΕΕ αλλά και με την Ελλάδα, δεν πρέπει να διακοπούν, ώστε να υπάρχει επικοινωνία που να διασφαλίζει τόσο τις εμπορικές σχέσεις όσο και την ειρήνη στην ΝΑ Μεσόγειο.

Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά της Τουρκίας παραμένει απρόβλεπτη παρά την απόσυρση του σκάφους Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με στόχο την έναρξη των διερευνητικών επαφών για την επίλυση των διμερών διαφόρων με την Ελλάδα.

Η ΕΕ αλλά και οι υπόλοιποι ισχυροί εταίροι οφείλουν να καταλάβουν ότι δεν αρκούν οι προθέσεις, αλλά συγκεκριμένες πράξεις καλής γειτονίας με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου, ώστε να μπορεί η Τουρκία να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και να είναι σε θέση να συνάπτει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, με την υποστήριξη της χώρας μας.

Η πορεία σύγκλισης της Τουρκίας με την ΕΕ, είναι δεδομένο και πρέπει να περνά μέσα από την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο, με την αποφυγή των προκλήσεων και κάθε είδους αναθεωρητικής πολιτικής, που επισκιάζει τις οποίες ειρηνευτικές προσπάθειες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.