Η Ρίτα Γουίλσον τραγούδησε Κόκκοτα στη δεξίωση Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου

Το ζευγάρι Τομ Χανκς και Ρίτα Γουίλσον έκλεψε την παράσταση στην δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο για την αναγνώριση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται με πολύ θερμά λόγια για τη χώρα μας και τη συνεισφορά της στην δημιουργία του αμερικανικού κράτους λόγω της έννοιας της δημοκρατίας. Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει στην πολιτεία του Ντέλαγουερ αλλά και στον Ρόμπερτ Μενέντεζ για τον οποίο είπε «νομίζω ότι είναι Έλληνας».

Αναμφίβολα, όμως, η στιγμή που ξεχώρισε ήταν όταν η Ρίτα Γουίλσον, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα μαζί με τον διάσημο σύζυγό της, τραγούδησε Σταμάτη Κόκκοτα και «Μια παρένθεση και μόνο» με τους παριστάμενους να την συνοδεύουν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Η Ρίτα Γουίλσον ερμήνευσε και άλλα τραγούδια στον Λευκό Οίκο

Στη σκηνή ανέβηκε και ο Τομ Χανκς αφού ο Τζο Μπάιντεν αστειεύτηκε προς τη Ρίτα Γουίλσον ότι «το ταλέντο σου είναι απίστευτο. Και το μόνο που με ανησυχεί είναι το γούστο σου στους άνδρες». «Έχεις κάτι να πεις Τομ;» ρώτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον διάσημο ηθοποιό που απάντησε «δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα την λογική να παντρευτώ μία Ελληνίδα» προκαλώντας γέλια στο κοινό.

Οι αναφορές Μπάιντεν στην Ελλάδα

Στην ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «ο κόσμος οφείλει μεγάλο χρέος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της επαναστατικής ιδέας της δημοκρατίας — και ήταν επαναστατική εκείνη την εποχή — που συνεχίζει να αποδίδει για τους ανθρώπους μέχρι σήμερα».

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε “Γνώρισε τον εαυτό σου. Μάθε τον εαυτό σου”. Λοιπόν για να γνωρίσουμε αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας — πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά. Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας. Το βλέπουμε σε όλη αυτή την πόλη, από τις στήλες του Καπιτωλίου έως τις φιγούρες που πλαισιώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, εμπνευσμένο από τη Θέμιδα την Ελληνίδα θεά του νόμου και της δικαιοσύνης. Και περισσότερο από αυτό, το νιώθουμε στην ψυχή του έθνους μας».

«Οι ΗΠΑ είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που βασίζεται σε μια ιδέα. Μια ιδέα. Κάθε άλλο έθνος στον κόσμο βασίζεται στη γεωγραφία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Αλλά βασιζόμαστε σε μια ιδέα — και δεν είναι υπερβολικό να το προτείνουμε — στην ιδέα ότι όλοι έχουμε δημιουργηθεί ίσοι. Κανένα άλλο έθνος δεν βασίζεται σε μια ιδέα. Και ήταν ουσιαστικά ελληνική ιδέα από νωρίς. Πραγματικα το εννοω. Ήταν τα ελληνικά όλα αυτά τα χρόνια πριν που ενέπνευσαν τους διαμορφωτές να πιστέψουν σε αυτή τη ριζοσπαστική ιδέα και να οικοδομήσουν — να χτίσουν ένα έθνος γύρω από αυτήν» πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.