Η Ρωσία αναστέλλει την έξοδο ξένων επενδύσεων από τη χώρα

Η Ρωσία αναστέλλει προσωρινά την έξοδο των ξένων επενδύσεων από τη χώρα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν. Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στο πάγωμα του ρωσικού κεφαλαίου στο εξωτερικό από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους.

«Ελπίζουμε ότι όσοι έχουν επενδύσει στη χώρα μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι η πίεση των κυρώσεων τελικά θα υποχωρήσει και όσοι δεν θα περιορίσουν τα σχέδιά τους στη χώρα μας, υποκύπτοντας στα συνθήματα ξένων πολιτικών, θα κερδίσουν», είπε ο Μισούστιν σε καθημερινή ενημέρωση για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η επιτροπή εργασίας της ρωσικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία μεταβαίνει στον τρόπο λειτουργίας του αρχηγείου.

«Στην τρέχουσα πραγματικότητα των κυρώσεων, οι ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να καθοδηγούνται όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά από τη λήψη αποφάσεων υπό πολιτική πίεση. Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την εισαγωγή προσωρινών περιορισμών στην έξοδο από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Όπως δείχνει η πρακτική, είναι εύκολο να βγεις από την αγορά, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να επιστρέψεις σε μια θέση που ήδη καταλαμβάνεται πυκνά από τους ανταγωνιστές», εξήγησε ο Mishustin.