Η Σαουδική Αραβία αποσταθεροποιεί τις προσπάθειες της παγκόσμιας αγοράς πετραλαίου για εξομάλυνση

Ντε φάκτο δύναμη του ΟΠΕΚ που καθορίζει την πολιτική του, άλλοτε αντίπαλος της Ρωσίας και τα τελευταία χρόνια σύμμαχός της, η Σαουδική Αραβία φαίνεται να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια για εξομάλυνση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Μία ημέρα μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έως και 15% και την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να ζητήσουν αύξηση παραγωγής του ΟΠΕΚ, η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου του βασιλείου των Σαούδ, η Aramco, αγοράζει μεγάλο όγκο ντίζελ.

Στην παραγγελία της σαουδαραβικής εταιρείας αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, που δεν παραλείπει να εκφράσει την έκπληξή του για την «αιφνιδιαστική» κίνηση της εταιρείας καθώς η Aramco συνήθως εξάγει πετρέλαιο. Εδωσε παραγγελίες που κυμαίνονται από 1,2 έως 4,6 εκατ. βαρέλια ντίζελ για παράδοση τον Απρίλιο σε διάφορα λιμάνια του βασιλείου. Οπως τονίζει το Bloomberg, η ογκώδης παραγγελία αυξάνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά που ήδη πάσχει από έλλειμμα προσφοράς. Παράγοντες της αγοράς έχουν ήδη επισημάνει πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί τόσο μεγάλος όγκος του καυσίμου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Εταιρείες και χώρες που αγοράζουν το καύσιμο αντιμετωπίζουν την προοπτική να αποκλειστεί πλήρως από την παγκόσμια αγορά το ρωσικό ντίζελ με μεγάλες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές που είναι και οι σημαντικότεροι πελάτες των ρωσικών υδρογονανθράκων. Ως εκ τούτου πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν στραφεί στις εξαγωγές πετρελαιοπαραγωγών χωρών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο.