Η Σουηδία ελπίζει πως θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέσα στον Ιούλιο

12750
ΝΑΤΟ

Η Σουηδία εξακολουθεί να ελπίζει πως θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών στη Σουηδία Τομπίας Μπίλστρεμ παρά τις ενστάσεις που έχουν Τουρκία και Ουγγαρία για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπεισε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να εγκαταλείψουν μακρόχρονες πολιτικές στρατιωτικής ουδετερότητας και να επιδιώξουν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, όμως η ένταξη της Σουηδίας καθυστερεί λόγω ενστάσεων από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

 

«Δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο Β ή κάτι τέτοιο. Το σχέδιο Β είναι το σχέδιο Α, δηλαδή η πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι εκείνο για το οποίο εγώ και η κυβέρνηση θα εργαστούμε σε όλη τη διαδρομή προς το Βίλνιους», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι Τούρκοι ψηφίζουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεθαύριο Κυριακή, με τον απερχόμενο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει το προβάδισμα μετά τον πρώτο γύρο.

Ο Μπίλστρεμ είπε πως ελπίζει ότι το κοινοβούλιο της Τουρκίας θα αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης αφού καταλαγιάσει η σκόνη.

“Είναι καιρός η Τουρκία να αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης και να στηρίξει το δικό της μέρος της συμφωνίας”, είπε ο Μπίλστρεμ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία πέτυχαν ‘τριμερή’ συμφωνία στη Μαδρίτη τον Ιούνιο πέρυσι με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας.

Όμως η Τουρκία εξακολούθησε να κωλυσιεργεί για τη Σουηδία, λέγοντας πως η Στοκχόλμη προσφέρει καταφύγιο σε μέλη μαχητικών οργανώσεων τα οποία θεωρεί τρομοκράτες.

Η Ουγγαρία αντιτέθηκε επίσης στην αίτηση ένταξης της Σουηδίας επικαλούμενη παράπονα για την κριτική που ασκεί η Σουηδία στις επιδόσεις του πρωθυπουργού σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου.
Ο Μπίλστρεμ είπε πως δεν είναι σαφές ποιες είναι οι αντιρρήσεις της Βουδαπέστης στην ένταξη της Σουηδίας.

“Η Ουγγαρία έδωσε την υποστήριξή της στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη πέρυσι ώστε να δοθεί στη Σουηδία καθεστώς προσκεκλημένου χωρίς οποιουσδήποτε όρους”, είπε. “Είναι σταθερή αποψή μας πως θα πρέπει να αρχίσουν την επικύρωση”.