Η στρατιωτική συνεργασία Κίνας – Ρωσίας αυξάνεται με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία

274

Eν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η αλληλεξάρτηση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί καθώς η αμυντική βιομηχανία της Μόσχας αναζητά προμηθευτές στην Κίνα.

Η αυξανόμενη αλληλεξάρτηση με τη διμερή συνεργασία μετατρέπεται σε αμοιβαίο «αμφίδρομο δρόμο». Αυτό το μοτίβο παγιώθηκε μετά την κρίση στην Ουκρανία του 2014, όταν η Ρωσία άρχισε να θεωρεί την Κίνα όχι μόνο ως αγορά αλλά και ως προμηθευτή κρίσιμων ειδών για τα ρωσικά όπλα. Η Ρωσία έχει αλλάξει τη στάση της απέναντι σε μια πιο ολοκληρωμένη και αλληλεξαρτώμενη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και δεν είναι πλέον επιφυλακτική στο να βασίζεται στην Κίνα, ανέφερε ο Diplomat.

Η Ρωσία επανεξετάζει το προηγούμενο μοντέλο στρατιωτικής συνεργασίας με την Κίνα για αμυντικό εξοπλισμό έναντι μετρητών υπέρ μακροπρόθεσμων έργων συνεργασίας που διασυνδέουν τη στρατιωτική παραγωγή και στις δύο χώρες και αυξάνουν την αλληλεξάρτηση, ανέφερε το The Diplomat.

Οι συμβάσεις Κίνας-Ρωσίας για τον κοινό σχεδιασμό οπλικών συστημάτων και στρατιωτική Ε&Α είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς η ρωσική αμυντική βιομηχανία έχει επίσης αρχίσει να προσελκύει προμηθευτές στην Κίνα.

Ορισμένα έργα έχουν τη μορφή κοινής παραγωγής όπλων σε κινεζικό έδαφος με τη Ρωσία να αναπτύσσει κρίσιμα στοιχεία διαφορετικών πλατφορμών (π.χ. σκελετό αεροσκαφών ή συστήματα ανάρτησης), αντί ολόκληρων πλατφορμών.

Τα πιο εκτεταμένα διμερή προγράμματα σχετίζονται με κινητήρες αεροσκαφών και αντιαεροπορικά όπλα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία σε αντίθεση με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει ανησυχίες στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης σχετικά με την αξιοπιστία του ασιατικού γίγαντα ως εταίρου στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε.

Το Πεκίνο αναγνωρίζει όλο και περισσότερο ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια μακροπρόθεσμη πορεία σύγκρουσης και ότι η Ουάσιγκτον έχει ξεκινήσει μια στρατηγική περιορισμού της Κίνας, πρόσθεσε η έκθεση.

Η πιθανότητα μιας στενότερης στρατιωτικής ευθυγράμμισης Κίνας-Ρωσίας στην οποία και οι δύο χώρες παρέχουν στρατιωτική βοήθεια η μία στην άλλη στην αντιπαράθεσή τους με τη Δύση θα έχει σοβαρές παγκόσμιες γεωπολιτικές επιπτώσεις.

Ορισμένες χώρες θα σταματήσουν να ασχολούνται με τη Μόσχα και τον φόβο των δυτικών κυρώσεων, γι’ αυτό οι πωλήσεις της Ρωσίας πλήττονται από τον πόλεμο.

Καθώς η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας αντιμετωπίζει έναν ανηφορικό αγώνα τα επόμενα χρόνια, η Μόσχα μπορεί να στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα για να καλύψει τα κενά ικανότητας σε τομείς όπως τα οπλισμένα drones. Εάν συμβεί αυτό, θα αντιπροσωπεύει μια σημαντική αντιστροφή ρόλου.

Πηγή: directus.gr