Η Βρετανία προχωράει στις μεγαλύτερες μειώσεις φόρων από το 1972

Στο πιο ριζικό πακέτο μέτρων από το 1972 για την ελάφρυνση των φορολογουμένων προχωρά η κυβέρνηση της Λιζ Τρας προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Το βρετανικό σχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις εισφορών όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες.

Ο νέος «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας Κουάζι Κβάρτενγκ ανακοίνωσε τη μείωση του τέλους χαρτοσήμου για τις αγορές ακινήτων και επιβεβαίωσε τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ενέργειας με 60 δισ. λίρες (67 δισεκατομμύρια δολάρια) τους επόμενους έξι μήνες. «Υποσχεθήκαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη», είπε ο Κβάρτενγκ στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο την Παρασκευή.

«Υποσχεθήκαμε μια νέα προσέγγιση για μια νέα εποχή». Τα μέτρα αποσκοπούν στην αποτροπή μιας ύφεσης που η Τράπεζα της Αγγλίας λέει ότι έχει ήδη ξεκινήσει και στην ενίσχυση της παραγωγικότητα. Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι οικονομία δεν μπορεί να αντέξει το δημοσιονομικό κόστος και θα προκαλέσει νομισματική κρίση καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι κινήσεις του Κβάρτενγκ θυμίζουν τα φορολογικά μέτρα του Νάιτζελ Λόσοντ το 1988. Η φορολογική μεταρρύθμιση τότε έδωσε ώθηση στην οικονομία αλλά εκτόξευσε τον πληθωρισμό, οδηγώντας την Τράπεζα της Αγγλίας σε αύξηση των επιτοκίων στο 15% το 1989.