Η ζυγαριά που «ζυγίζει την καρδιά μας»

Η ανακάλυψη αφορά μία συσκευή που θα λειτουργεί όπως η ζυγαριά και θα υπάρχει στο μέλλον.

«Καλημέρα Μπιλ, ανέβα στη ζυγαριά, τοποθέτησε τα πόδια σου στα μεταλλικά σημεία». Η συσκευή πραγματοποιεί ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα από τα δάκτυλα του Μπιλ και συλλέγει στοιχεία για τους παλμούς του. Τα εργαλεία μηχανικής εκμάθησης υπολογίζουν ότι τα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειάς του έχουν επιδεινωθεί.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογία στη Τζόρτζια οραματίζονται μία συσκευή που δημιούργησαν. Αν και βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε επιτυχή στοιχεία στην επεξεργασία δεδομένων από 43 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Το σήμα που εκπέμπει λέγεται βαλλιστοκαρδιογράφημα (BCG), μία μέτρηση που οι ερευνητές έκαναν πριν 100 χρόνια αλλά εγκαταλείφθηκε όταν ήρθαν στο προσκήνιο οι σύγχρονες μέθοδοι απεικόνισης.

«Είναι η πρώτη φορά που το BCG χρησιμοποιείται για να εξετάσει την κατάσταση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Δρ. Omer Inan, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια επισκέπτονται συχνά τα νοσηλευτικά ιδρύματα για να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή τους όταν η κατάστασή τους βελτιώνεται ή επιδεινώνεται, καθιστώντας την καρδιακή ανεπάρκεια ένα σημαντικό αίτιο εισαγωγής στο νοσοκομείο αυξάνοντας τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου είχαν κατασκευάσει μία εμφυτεύσιμη συσκευή για παρακολούθηση της καρδιακής ανεπάρκειας στο σπίτι, το 2011, αλλά αυτή η νέα λύση πιθανά θα απαλλάσσει τους ασθενείς από αυτή τη διαδικασία, θα κοστίζει πολύ λιγότερο και η χρήση της θα είναι πολύ πιο απλή μειώνοντας τον δισταγμό των ασθενών απέναντι στην παρακολούθηση από το σπίτι.

Σε πρώιμο στάδιο η συσκευή ανταποκρίθηκε καλά τόσο στις δοκιμές που έγιναν στο νοσοκομείο όσο και σε αυτές που έγιναν σε σπίτι.

Οι ερευνητές εξηγούν πως παρότι το ηλεκτροκαρδιογράημα παρέχει εξαιρετικές διαγνωστικές πληροφορίες, εντούτοις μόνο του δεν μπορεί να δώσει επαρκή στοιχεία για την καρδιακή ανεπάρκεια. Από την πλευρά του το BCG φαίνεται πως είναι πολύτιμο για την παρακολούθηση της καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και απαιτητικό ως προς την καταγραφή και την αντίληψή του.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τείνουν να είναι πιο αδύναμοι και αρχικά οι ερευνητές ανησυχούσαν ότι δεν θα ήταν ακίνητοι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στο σπίτι προσθέτοντας περισσότερο «θόρυβο» στα αποτελέσματα του BCG. Ωστόσο οι καταγραφές ήταν πολύ παραγωγικές.

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τα στοιχεία του BCG με τρεις αλγόριθμους μηχανικής εκμάθησης, αποκαλύπτοντας μοτίβα τα οποία διαχωρίζουν την καρδιακή ανεπάρκεια ενός ασθενή όταν βρίσκεται σε ισορροπία ή σε αντιρρόπηση.

«Τα προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία μπορούν να γίνουν ορατά μέσω του BCG», καταλήγει ο Δρ. Inan.