ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία εναντίον Συρίας: Τρίτος παγκόσμιος ή στάχτη στα μάτια;

Περί τις τέσσερις τα ξημερώματα ο Ντόναλντ Τραμπ απέδειξε ότι είναι φτιαγμένος από την ίδια στόφα με τους προκατόχους του. Με στόμφο και συναισθηματισμούς, λες και η διεθνής πολιτική κοιτά ποτέ τον ανθρώπινο πόνο, ανακοίνωσε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση μαζί με την Γαλλία και τη Βρετανία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία .

Δήλωσε, μάλιστα, ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία – προφανώς, τα χημικά όπλα παραμένουν η αγαπημένη πολεμική πρόφαση των ΗΠΑ όταν  θέλουν να ανατρέψουν καθεστώτα στη Μέση Ανατολή.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι βρετανικές δυνάμεις έπληξαν ένα «στρατιωτικό συγκρότημα» κοντά στη Χομς στη δυτική Συρία ως αντίποινα στη φερόμενη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Η βρετανική συνεισφορά στη συντονισμένη δράση πραγματοποιήθηκε από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας”, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.

Όπως και αυτή της Γαλλιάς, πρόκειται για μια απολύτως συμβολική συμμετοχή στο χτύπημα, μόνο και μόνο για να παρέχεται νομιμοποιήση στις ΗΠΑ, που χτύπησαν χωρίς απόφαση του ΟΗΕ με 58 πυραύλους τόμαχωκ – 14 εκ των οποίων ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν οι Σύροι.

Στόχος των βομβαρδισμών “ακριβείας” είναι θέσεις που σχετίζονται με τις “χημικές οπλικές δυνατότητες” του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Για ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της πρωτεύουσας Δαμασκού κάνουν λόγο τα πρακτορεία Reuters και Associated Press. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο, αναφέρει πως έχουν πληγεί διάφορες στρατιωτικές βάσεις, που όμως είχαν ήδη εκκενωθεί.

Οι συμμαχικές επιχειρήσεις έρχονται στον απόηχο της φερόμενης χημικής επίθεσης στην πόλη Ντούμα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρίας, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες.

Χημικά, η αγαπημένη πρόφαση

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη φερόμενη χρήση χημικών στη Ντούμα ως “σημαντική κλιμάκωση” της συστηματικής χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου. “Αυτά είναι τα εγκλήματα ενός τέρατος”, είπε σε έκτακτο διάγγελμά του.

Τόνισε πως απώτερος στόχος της συμμαχικής επέμβασης είναι να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών από τη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να επιμείνει στην «απάντησή της» έως ότου το καθεστώς Άσαντ σταματήσει να χρησιμοποιεί χημικές ουσίες.

Ο κ. Τραμπ άφησε εκ νέου αιχμές εναντίον των δύο κυριότερων υποστηρικτών της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, σημειώνοντας πως τα κράτη κρίνονται από τους φίλους και τους συμμάχους τους.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας αντιμετωπίζουν επίθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Μέι-Μαρκόν: Τσάι και κρουασάν στο μέτωπο

“Εξουσιοδότησα τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν συντονισμένες και στοχευμένες επιθέσεις για να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες χημικών όπλων του συριακού καθεστώτος”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. 

Παράλληλα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διέταξε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μαζί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Όπως σχολίασε στρατιωτικός αναλυτής, “οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν το χτύπημα και οι αγγλογάλλοι το κέιτερινγκ: Επί της ουσίας η συμβολή τους είναι σαν να πηγαίνουν τσάι και κρουασάν στο μέτωπο. Όμως, αρκεί που είναι εκεί.”

Δήλωση του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον

“Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία” δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, o Ανατόλι Αντόνοφ.

“Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες”, τόνισε ο Αντόνοφ. “‘Όλη η ευθύνη για αυτές ανήκει στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι”, πρόσθεσε.

Ώρα μηδέν ή “θέατρο”;

Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο το χτύπημα ήταν μια μεμονωμένη επίθεση, που στόχο μεταξύ άλλων είχε να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι ο Τραμπ δεν είναι άνθρωπος του Πούτιν , καθώς επίσης και να αποπροσανατολίσει από το πλήθος των εξεταστικών επιτροπών που συνεδριάζουν ελέγχοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Από τη μία πλευρά, ένα παρεμφερές χτύπημα χωρίς συνέχεια είχαμε και πέρυσι. Από την άλλη, η συγκέντρωση όλο και περισσότερων πολεμικών μέσω στην περιοχή, που ολοένα αυξάνεται, δικιολογεί ανησυχία, ότι ίσως να βλέπουμε την πρώτη πράξη του τελευταίου δράματος της “αραβικής άνοιξης”.

Το διάγγελμα Τραμπ