ΗΠΑ: Επέστρεψε στη Γη το αμερικανικό διαστημόπλοιο X-37B -Έπειτα από 908 ημέρες σε τροχιά

Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ προσγειώθηκε το Σάββατο (12/11) το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο X-37B, έπειτα από παραμονή 908 ημερών σε τροχιά.

Το X-37B, που θυμίζει διαστημικό λεωφορείο, εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά το 2010 και στις έξι αποστολές του μέχρι σήμερα έχει περάσει συνολικά πάνω από 10 χρόνια σε τροχιά, υπογραμμίζει η κατασκευάστρια Boeing σε δελτίο Τύπου.

«Συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ, παρέχοντας στη χώρα μας μια απαράμιλλη ικανότητα να δοκιμάζει να ενσωματώνει γρήγορα νέες διαστημικές τεχνολογίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Boeing, Τζιμ Τσίλτον.

Το X-37B, το οποίο εκτοξεύτηκε υπό άκρα μυστικότητα, σχεδιάστηκε για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ από τη United Launch Alliance, μια κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin.

Φθάνει τα 9 μέτρα σε μήκος, έχει άνοιγμα φτερών 4,5 μ. και τροφοδοτείται με ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες. Αποστολή του ήταν η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας ορισμένων υλικών και σπόρων στο διάστημα, καθώς και η παραγωγή ενέργειας από την ηλιακή ακτινοβολία.