ΗΠΑ: Η υπόθεση των αμβλώσεων προκαλεί έντονο διχασμό

Πολιτικό σεισμό πρώτου μεγέθους προξένησε η είδηση ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, καταργώντας τον περίφημο νόμο «Ρόου κατά Ουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973. Η στέρηση ενός δικαιώματος που θεωρείτο δεδομένο εδώ και μισό αιώνα αποτελεί άκρως πολιτικό ζήτημα, καθώς γίνεται εφικτή μόνο μετά τον διορισμό τριών δικαστών εχθρικών προς τις αμβλώσεις, από τον προηγούμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόταση Αλίτο

Η γνωμοδότηση του δικαστή Σάμιουελ Αλίτο χαρακτηρίζει τον νόμο του 1973 «άθλιο εξαρχής» και ζητάει την κατάργησή του με τεκμηρίωση που κάνει, μεταξύ άλλων, ρητή αναφορά στα ήθη που επικρατούσαν στη Βρετανία του 1700. Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το κείμενο που διέρρευσε μέσω της ιστοσελίδας Politico είναι αυθεντικό. Η εισήγηση του Αλίτο δεν είναι βέβαιο ότι θα υιοθετηθεί αυτούσια όταν το δικαστήριο αποφασίσει για την υπόθεση άμβλωσης στην πολιτεία του Μισισιπή (Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization), απόφαση που αναμένεται έως τα τέλη Ιουνίου.

«Αν το δικαστήριο πράγματι δώσει το πράσινο φως για την απαγόρευση των αμβλώσεων, θα είναι καθήκον των αιρετών αξιωματούχων όλων των βαθμίδων να προστατέψουν τα δικαιώματα των γυναικών», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν. «Και καθήκον των ψηφοφόρων να εκλέξουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου αξιωματούχους που προστατεύουν τα δικαιώματα αυτά».

Η γνωμοδότηση περιλαμβάνει απαξιωτικές αναφορές και για άλλες δικαστικές αποφάσεις, όπως αυτή που κατοχυρώνει το δικαίωμα του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. «Αν αυτή είναι η τελική απόφαση, είναι πραγματικά ριζοσπαστική», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας: «Βασικά λέει ότι όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ιδιωτική ζωή, ποιον θα παντρευτείς, αν θα κάνεις παιδί ή όχι, αν μπορείς να κάνεις άμβλωση ή όχι και κάποιες άλλες αμφισβητούνται».

Αν οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου λάβουν απόφαση παρόμοια με το κείμενο που μόλις διέρρευσε, την επόμενη κιόλας ημέρα πάνω από δέκα πολιτείες των ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τελείως τις αμβλώσεις, αφού έχουν ήδη ψηφίσει τους σχετικούς νόμους, ενώ εντός ολίγων μηνών η διακοπή κύησης θα είναι παράνομη περίπου στις μισές πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Αυτό θα γίνει αν δεν υπάρξουν αποτελεσματικές κινητοποιήσεις που θα πείσουν τους αιρετούς για την απροθυμία της αμερικανικής κοινωνίας να επιστρέψει πέντε δεκαετίες πίσω. Συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες, τουλάχιστον έξι στους δέκα Αμερικανούς υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση. Οταν υπάρχουν επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, ή εγκυμοσύνη έπειτα από βιασμό ή αιμομεικτική σχέση, το ποσοστό συμφωνίας εκτοξεύεται στο 80%.

Ομως, η θεοκρατική αντίληψη που διακατέχει τους οπαδούς του τέως προέδρου Τραμπ προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση. Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι όλοι οι δικαστές που θα στείλει στο Ανώτατο Δικαστήριο θα υποστηρίζουν την κατάργηση των αμβλώσεων. Γυναίκες γερουσιαστές του ρεπουμπλικανικού κόμματος που είχαν εγκρίνει τον διορισμό των δικαστών Γκόρσατς, Κάβανο και Κόνι-Μπάρετ υποστήριξαν χθες ότι εξαπατήθηκαν, γιατί κατά την ακρόασή τους στη Γερουσία οι δικαστές είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι θεωρούν τη νομολογία του 1973 «νόμο του κράτους».

Διαδηλώσεις

Η διαρροή της γνωμοδότησης έστειλε άμεσα διαδηλωτές μπροστά στο Κογκρέσο, σε μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει αν πράγματι καταργηθούν οι αμβλώσεις. Μιλώντας στις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν σημείωσε ότι η ενδεχόμενη κατάργηση θα θίξει κυρίως τις φτωχές γυναίκες, που δεν θα μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο και να μεταβούν σε πολιτεία που θα επιτρέπει τη διακοπή κύησης, αλλά και αυτές που έχουν εγκλωβιστεί σε κακοποιητικές σχέσεις.