ΗΠΑ: Μπλόκο από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία σε νέα στήριξη προς την Ουκρανία και το Ισραήλ

208
Κογκρέσο

Φρένο σε νέο πακέτο βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία και το Ισραήλ έβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που προέβλεπε ένα πακέτο συνολικού όγκου 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων – περίπου τα 60 για την Ουκρανία- την Τετάρτη σε διακομματική ψηφοφορία στη Γερουσία, παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις του Κιέβου ότι θα χάσει τον πόλεμο αν το Κογκρέσο αναβάλλει τη βοήθεια. Όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Γερουσία καταψήφισαν το νομοσχέδιο που χρειαζόταν 60 ψήφους για να περάσει, αλλά έλαβε μόλις 51 υπέρ και 49 κατά. Ως αντάλλαγμα για να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο οι Ρεπουμπλικάνοι τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχαν ζητήσει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου στις ΗΠΑ, καθώς καταγγέλλουν ότι περίπου 10.000 μετανάστες περνούν καθημερινά τα σύνορα από το Μεξικό.

Πριν την ψηφοφορία είχε συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή όπου επρόκειτο να μιλήσει ο Ζελένσκι, η συμμετοχή του οποίου ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή.

Εκτός από τους Ρεπουμπλικάνους το πακέτο αρνήθηκε να εγκρίνει και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. Αν και συνήθως παρατάσσεται με τους Δημοκρατικούς ο Σάντερς είχε εκφράσει ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της «τρέχουσας απάνθρωπης στρατιωτικής στρατηγικής» του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ ψήφισε επίσης «όχι» για διαδικαστικούς λόγους, προκειμένου να επιτραπεί η αναθεώρηση της πρότασης. Μετά την ψηφοφορία, ο Δημοκρατικός μίλησε για μια «σοβαρή στιγμή που θα έχει μόνιμες συνέπειες για τον 21ο αιώνα» και κινδυνεύει να ωθήσει σε παρακμή τη δυτική δημοκρατία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει προθυμία για συμβιβασμό με τους Ρεπουμπλικανούς πριν από την ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν έτοιμος να κάνει «μεγάλους συμβιβασμούς» στη μεταναστευτική πολιτική, ώστε το Κογκρέσο να μπορέσει να αποδεσμεύσει τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η αποδέσμευση οικονομικών πόρων για τη στήριξη της Ουκρανίας «δεν μπορεί να περιμένει άλλο». Μια αποτυχία θα ήταν το «μεγαλύτερο δώρο» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε.

Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η παρεμπόδιση του νομοσχεδίου θα έστελνε το μήνυμα στους αντιπάλους και τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον δεν στηρίζει τους διεθνείς εταίρους της. Ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από το Κογκρέσο τον Οκτώβριο ένα πακέτο 106 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 61,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία, 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της εξτρεμιστικής ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, βοήθεια για άλλους συμμάχους όπως η Ταϊβάν και κεφάλαια για την προστασία των συνόρων με το Μεξικό.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υπάρχει μεν υποστήριξη για νέα βοήθεια προς το Ισραήλ, αλλά αντιστέκονται σε νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Με το όχι τους οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν, μεταξύ άλλων, να επιβάλουν τα αιτήματά τους για αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και έλεγχο των νότιων συνόρων.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο διαφωνούν επί μήνες για τη χρηματοδότηση της ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ, για τα αμερικανικά συμφέροντα στον Ινδο-Ειρηνικό και για τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Μια συμφωνία για νέο προϋπολογισμό κατέστη δυνατή μόνον μετά τον αποκλεισμό της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος υποστηρικτής της Ουκρανίας στον πόλεμο κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής. Από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν ήδη παράσχει ή έχουν υποσχεθεί περισσότερα από 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.