Ηράκλειο: Λεπτοσπείρωση σε 11χρονη από καταυλισμό Ρομά

272

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα ο Παγκρήτιος Σύλλογος Ελλήνων Πολιτών Τσιγγάνων, μετά το περιστατικό λεπτοσπείρωσης σε 11χρονη που διαμένει στον καταυλισμό των Ρομά στα Δύο Αοράκια. Η καταγγελία αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η υπηρεσία καθαριότητας πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά παρεμβάσεις στον καταυλισμό.

«Απευθύνουμε έκκληση στον Δήμο Ηρακλείου, στην Περιφέρεια, στη συντεταγμένη πολιτεία, ότι δεν γίνεται εν έτη 2026 άνθρωποι να ζουν με τα ποντίκια και να αδιαφορούν. Είναι ντροπή. Δυστυχώς, λυπάμαι που θα το πω, τη Δευτέρα που μας έρχεται, με τη νομική μας υπηρεσία, θα καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, διότι μιλάμε για ζωές», δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θάνος Κατσαρής.

ΔΕΗ Fiber 1Gbps - Απόκτησέ το

Ο Θ. Κατσαρής επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς όπως λέει, δεν έχει μεριμνήσει, ώστε να γίνει καθαρισμός στον καταυλισμό. «Η ζωή μας είναι καθημερινά σε κίνδυνο. Μήπως για τον Δήμο Ηρακλείου είμαστε αόρατοι και δεν το έχουμε καταλάβει και είμαστε ορατοί μόνο σε προεκλογικές περιόδους; Δεν γίνει να υπάρχουν 1.300 άνθρωποι, ανάμεσά τους 300 παιδιά και να μην ενδιαφέρεται κανένας», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρή, αμέσως μετά το περιστατικό υπήρξε ανταπόκριση από αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης που επισκέφθηκαν τον καταυλισμό, όχι όμως από τον Δήμο Ηρακλείου.

Τι απαντάει ο Δήμος Ηρακλείου

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Τσαγκαράκης, η υπηρεσία προβαίνει σχεδόν καθημερινά στον καθαρισμό της περιοχής όπου βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά. «Όλοι γνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα που έχει το συγκεκριμένο σημείο και οι κάτοικοι. Δυστυχώς η νοοτροπία του καταυλισμού, είναι να πετάνε τα πάντα παντού με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι τραγική», σημείωσε.

Ο Γ. Τσαγκαράκης απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους του καταυλισμού να τηρούν μέτρα καθαριότητας και προστασίας, ενώ διευκρίνισε ότι οι απολυμάνσεις δεν είναι αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας.

Νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ η 11χρονη

Όπως έγραψε το CRETA24, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), χρειάστηκε να νοσηλευτεί ένα 11χρονο κορίτσι από τον καταυλισμό των Ρομά,  το οποίο προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση, νόσος που μεταδίδεται από ούρα τρωκτικών.

Πλέον το μικρό παιδί νοσηλεύεται και παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς, στην Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου.

Τι είναι η λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια του γένους Leptospira. Πρόκειται για ζωονόσο, καθώς μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, κυρίως μέσω της επαφής με ούρα μολυσμένων ζώων ή με νερό και έδαφος που έχουν επιμολυνθεί.

Οι πιο συχνοί φορείς του βακτηρίου είναι τα τρωκτικά, ιδιαίτερα οι αρουραίοι, αλλά και άλλα ζώα, όπως οι σκύλοι, τα βοοειδή και οι χοίροι.

Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί όταν το βακτήριο εισέλθει στον οργανισμό μέσω μικρών εκδορών στο δέρμα ή μέσω των βλεννογόνων των ματιών, της μύτης ή του στόματος.