Ιράν: Οι Πεζεσκιάν και Τζαλιλί προκρίθηκαν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών – Χαμηλά τα ποσοστά συμμετοχής

91

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Ιράν ήταν περίπου στο 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο των Εσωτερικών στην Τεχεράνη. Το ποσοστό αυτό, είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ απηύθυνε κάλεσμα για υψηλή συμμετοχή, αφού είχε ψηφίσει ο ίδιος την Παρασκευή.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος Μασούντ Πεζεσκιάν και ο υπερσυντηρητικός Σαΐντ Τζαλιλί προκρίνονται για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών μετά τον πρώτο γύρο που διεξήχθη χθες, Παρασκευή.

«Κανένας από τους υποψηφίους δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία» κατά τον πρώτο γύρο και «κατά συνέπεια ο πρώτος και ο δεύτερος υποψήφιος» θα μονομαχήσουν στο δεύτερο γύρο στις 5 Ιουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μοχσέν Εσλαμί, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του υπουργείου που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο Πεζεσκιάν έλαβε 10.415.991 ψήφους από τις 24.535.185 που έχουν καταμετρηθεί, ενώ ο Τζαλιλί 9.473.298 ψήφους. Περίπου 61 ιρανοί εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνταν χθες να εκλέξουν το διάδοχο του σκληροπυρηνικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί μετά το θάνατό του, το Μάιο, σε δυστύχημα ελικοπτέρου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: OnAlert.GR