Ιράν: Τουλάχιστον 76 νεκροί διαδηλωτές, εκατοντάδες οι συλλήψεις

206

Τουλάχιστον 76 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αναταραχών που ταλανίζουν τη χώρα για 12η μέρα και οφείλονται στον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί.

Το Iran Human Rights (IHR), μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νορβηγία, κατηγόρησε τις αρχές για χρήση δυσανάλογης βίας και πραγματικών πυρομαχικών για την καταστολή των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με την οργάνωση, έχουν καταγραφεί θάνατοι 76 διαδηλωτών σε 14 επαρχίες από τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων έξι γυναικών και τεσσάρων παιδιών, αν και προειδοποίησε ότι οι περιορισμοί στο Διαδίκτυο προκαλούν καθυστερήσεις στις αναφορές.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών σε 41, μεταξύ των οποίων και αρκετοί υπάλληλοι ασφαλείας, κατηγορώντας τους «ταραχοποιούς».

Εκατοντάδες άτομα έχουν επίσης συλληφθεί, 20 εκ των οποίων δημοσιογράφοι. Την Τρίτη συνελήφθη στην Τεχεράνη η Φαεζέχ Χασεμί, η κόρη του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, για «υποκίνηση των ταραξιών σε διαδήλωση», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Ιράν.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν γυναίκες να καίνε προκλητικά τις μαντίλες τους στις φωτιές και να κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια υπό τις επευφημίες και τις φωνές «Γυναίκες, ζωή, ελευθερία» και «Θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενες στον Ανώτατο Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ .

Παράλληλα, φοιτητές και καθηγητές σε περισσότερα από 20 πανεπιστήμια πραγματοποίησαν επίσης απεργία και αποχώρησαν από τις τάξεις τους.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του BBC, υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σοβαρές διαφωνίες μεταξύ του προσωπικού ασφαλείας σχετικά με την εμπλοκή με τους διαδηλωτές. Ο διοικητής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα φαίνεται σε βίνετο να λέει στους άντρες του να μην διστάσουν και να πολεμήσουν τους διαδηλωτές, όπως ακριβώς οι Ιρανοί πολέμησαν τις ιρακινές δυνάμεις εισβολής τη δεκαετία του 1980.

Ο Πρόεδρος Εμπραΐμ Ραϊσί μίλησε εν τω μεταξύ για την ανάγκη «ανάληψης αποφασιστικής δράσης κατά των αντιπάλων της ασφάλειας και της ειρήνης της χώρας».

«Μας είπαν πως θα μας βιάσουν»

Η 51χρονη Mαριάμ, μια διαδηλώτρια που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο κέντρο της Τεχεράνης, μίλησε στο BBC για τη στιγμή που συνελήφθη από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Με έβαλαν στο έδαφος και ένας αξιωματικός έβαλε την μπότα του στην πλάτη μου. Με κλώτσησε στο στομάχι μου, μου έδεσε τα χέρια, με πήρε από τα χέρια μου και μετά με έσπρωξε σε ένα φορτηγό» ανέφερε.

«Είναι χειρότερο από αυτό που βλέπετε σε αυτά τα βίντεο», είπε η Mαριάμ, που δεν είναι το πραγματικό της όνομα.

«Άκουσα έναν από τους διοικητές τους να διατάζει τους στρατιώτες τους να είναι αδίστακτοι. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι [εξίσου] φρικτές. Μία από αυτές με χαστούκισε και με αποκάλεσε Ισραηλινή κατάσκοπο και πόρνη.»

«Μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν τόσο κόσμο. Έβαλαν τουλάχιστον 60 γυναίκες, ανάμεσά τους και εμένα, σε ένα μικρό δωμάτιο. Στεκόμασταν ο ένας δίπλα στον άλλο και δεν μπορούσαμε να καθίσουμε ή να κινηθούμε.

Είπαν ότι δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μπάνιο και ότι αν πεινούσαμε θα μπορούσαμε να φάμε τα κόπρανα μας.

«Μετά από σχεδόν μια μέρα, όταν φωνάζαμε και διαμαρτυρηθήκαμε μέσα στην αίθουσα, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σιωπήσουμε, θα μας βίαζαν», πρόσθεσε η Μάριαμ.