Ήρωες τότε και τώρα

Γράφει η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου*

Πρώτη φορά στα χρονικά γιορτάσαμε την επέτειο της 25ης Μαρτίου από τα σπίτια μας και απομονωμένοι

Διπλή γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.  Η Έλλάδα βρίσκεται σε καραντίνα. Ο κόσμος όλος βρίσκεται σε καραντίνα. Όλα αυτά λόγω της πανδημίας που προκλήθηκε από ένα μυστηριώδη ιο, τον covid-19, έναν αόρατο ανθεκτικό εχθρό που μας έφερε αντιμέτωπους με τους χειρότερους εφιάλτες μας, με στρατιωτικές πομπές που μεταφέρουν άψυχα σώματα και όχι στρατιώτες.

Εφέτος, με ένα λιτό, διαφορετικό τρόπο γιορτάσαμε. Από τα μπαλκόνια μας, σηκώσαμε ψηλά την ελληνική σημαία και ενώθηκε με το γαλάζιο του ουρανού, προκειμένου να τιμήσουμε τον αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοι μας. Ούτε γιορτές, ούτε παρελάσεις, ούτε καταθέσεις στεφάνων. Με μόνη εξαίρεση αυτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας ενάντια στον νέο αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορωναϊό. Εφέτος τιμήσαμε τους ήρωες του 1821 από το σπίτι, βουβά, σιωπηλά, αλλά από μέσα μας μια δυνατή βοή, πέρναμε κουράγιο από εκείνους και δύναμη σκεπτόμενοι: «τα καταφέραμε τότε, θα τα καταφέρουμε και τώρα»! Ταυτόχρονα, τιμήσαμε τους σημερινούς ήρωες, γιατρούς, νοσηλευτές και όλους αυτούς που μάχονται με αυτοθυσία στο σημερινό πόλεμο, μένοντας σπίτι!

Την ίδια στιγμή στα σύνορα της χώρας μας, άλλοι ήρωες δίνουν τη δική τους μάχη. Η πανδημία έχει τυλίξει στη σιωπή τον αγώνα που δίνεται στα σύνορα, όμως η ένταση που υπάρχει, οι πιέσεις και οι προκλήσεις που ασκούνται από την Τουρκία είναι αμείωτες. Κάθε μέρα γίνονται επιχειρήσεις προκειμένου να περάσουν από τα σύνορά μας μετανάστες και πρόσφυγες. Διαδραματίζονται επιθέσεις δουλεμπόρων σε φουσκωτά του Λιμενικού της Αλεξανδρούπολης, στην θαλάσσια περιοχή των εκβολών του ποταμού Έβρου, τουρκικά F-16 πετούν πάνω από το ελληνικό έδαφος, φτάνοντας στο σημείο να παρενοχλούν ελληνικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε πτήσεις ελέγχου των ροών παράνομων μεταναστών προς την Ελλάδα. Ενώ είναι σχεδόν καθημερινές οι προσπάθειες των μεταναστών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό προκειμένου να μπουν στην Ελλάδα, είτε με εκτόξευση μεγάλου αριθμού χημικών προς τις ελληνικές δυνάμεις που φρουρούν τον συνοριακό φράχτη κοντά στο φυλάκιο των Καστανιών, στον Έβρο, είτε με αυτοσχέδιες σκάλες.

Πολλά ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση και που όλα δείχνουν ότι τα πάει καλά. Η μεγαλύτερη νίκη των ημερών, ίσως τελικά είναι η επιστροφή στην πίστη τον πολιτών ότι δεν είναι μόνοι, αλλά υπάρχει «κράτος», ότι οι πολιτικοί δεν είναι μόνο για την πάρτη τους, αλλά υπάρχουν πολιτικοί, υπουργοί που βγαίνουν να μας ενημερώσουν στα κανάλια, εξαντλημένοι από την νυχθημερόν προσπάθεια για να σκεφτούν την κάθε πιθανή εκδοχή, τον κάθε πολίτη, την κάθε περίπτωση προκειμένου να δώσουν λύση, χωρίς ξύλινα λόγια αυτή τη φορά!

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες στα πέρατα του κόσμου!

 *Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ και Σύμβουλος Επιχειρήσεων