Ισχύς κοινωνικών δικτύων

Γράφει ο Απόστολος Κρητικόπουλος*

Σε ένα πρωτοποριακό ρεπορτάζ ερευνητικής δημοσιογραφίας, μία μεγάλη παραδοσιακά αριστερή εφημερίδα της χώρας μας, δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες αναλυτικό χάρτη με ονόματα χρηστών του τουήτερ, τα οποία συνδέει ότι καθοδηγούνται από το Μέγαρο Μαξίμου. Μου έκανε εντύπωση που δημοσιεύτηκαν και ονόματα χρηστών, όπως πολύ γνωστής προ 20ετίας παρουσιάστριας μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού. Μου θύμισε βέβαια κάπως, την προσφιλή συνήθεια της αριστεράς όπου αποκαλύπτει τα ονόματα των πολιτικών της αντιπάλων, όπως για παράδειγμα είχε κάνει ο κομμουνιστής Ζαχαριάδης με τον πατριώτη Γρίβα που είχε οργανώσει την ΕΟΚΑ στην Κύπρο για την απελευθέρωσή της. Το 1955 κατέδιδε το πραγματικό όνομα του Διγενή μας ο Ζαχαριάδης στους Άγγλους επικυρίαρχους, ώστε να τον σκοτώσουν. Βέβαια η αριστερά έχει εξελιχθεί από τότε, και προσαρμόστηκε στην μαζικότητα των καιρών μας. Τακτικές όπως το doxing (αποκάλυψη επαγγελματικών, και προσωπικών πληροφοριών όπως η διεύθυνση κατοικίας ενός προσώπου για στοχοποίηση) ή το cancel culture, μία σύγχρονη μορφή συντονισμένου εξοστρακισμού προς φυσικά πρόσωπα ή εταιρίες οι οποίες δεν ακολουθούν το αφήγημα των ορθοπολιτικών, είναι πλέον καθημερινά φαινόμενα μαζικής υστερίας και προπαγάνδας.

Παρόλα αυτά, χαρακτήρισα «πρωτοποριακό» το ρεπορτάζ της εφημερίδας, όχι τόσο για να αναδείξω την πολύ γνωστή σε όλους μας τακτική δημόσιας διαπόμπευσης που παρατηρείται στα αριστερά του πολιτικού τοπίου (ακόμα και αναμεταξύ τους το εφαρμόζουν), αλλά για να τονίσω πως όντως πλέον τα κοινωνικά δίκτυα έχουν τόση ισχύ, που τα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως είναι οι εφημερίδες, ιχνηλατούν και αναλύουν δημόσια την δυναμική τους. Θυμάμαι το 2015 που τηλεοπτικό ρεπορτάζ τότε, έδειχνε στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ την ομάδα από «τρολς» (ψευδώνυμους λογαριασμούς που χλευάζουν τον αντίπαλο) που είχε στήσει η ομάδα του Τσίπρα με απόλυτα οργανωμένο τρόπο. Η χαρτογράφηση όμως που διάβασα στο εν λόγω ρεπορτάζ, ήταν ιδιαίτερα αναλυτική, και ανεδείκνυε τον συντονισμό που έχουν συγκεκριμένοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε συγχρονισμένα να «χτυπάνε» τον πολιτικό αντίπαλο. Που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δύναμη και η διατρητικότητα αυτών των «χτυπημάτων» χαρακτηρίζεται ως τεράστια, και ως βασικός λόγος για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί εύκολα να βγει μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Δεν θα μείνω στο γεγονός, αν όντως τα κοινωνικά δίκτυα και μία συντονισμένη ομάδα από το Μαξίμου καταφέρνει ή όχι να μειώνει την πολιτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τονίσω ότι αυτή την θέση την πιστεύει το επιτελείο του Τσίπρα. Οπότε, έχει ισχύ.

 

 

*ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

(παρακάτω)

Δρ.Κρητικόπουλος Απόστολος

Ο Δρ. Απόστολος Κρητικόπουλος γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά.

Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών (Διδακτορικό στην Πληροφορική από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Τέχνο-Οικονομικών Συστημάτων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ/Αγγλία ως Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων, και Πτυχίο Πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά ).

Έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον Χρηματιστηριακό-Τραπεζικό χώρο ως Διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων. Υπηρέτησε 18 μήνες την στρατιωτική του θητεία στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στον Ασπρόπυργο, ως Λοχίας Αλεξιπτωτιστής στον 3ο Λόχο Αλεξιπτωτιστών με ειδίκευση Καταδρομέας.