Ισορροπίες

1960

Γράφει η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου*

Ο πλανήτης παρακολούθησε σοκαρισμένος στις 6 Ιανουρίου του 2021 μία τετράωρη εισβολή στην καρδιά της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Πρωτοφανείς εικόνες που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο την ώρα της επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος, οι οποίες θύμιζαν σκηνικό πραξικοπήματος με τραγικό αποτέλεσμα τους τέσσερις νεκρούς, αλλά και το ισχυρό χτύπημα στην Δημοκρατία δημιουργώντας την πιο σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της Αμερικής. Αφού αποκαταστάθηκε η τάξη, η συνεδρίαση της Γερουσίας επικύρωσε τη νίκη του Μπάιντεν. Το πλήγμα που δέχθηκε η Αμερική έχει ξεσηκώσει κύμα ανησυχίας, ενώ μηνύματα έφτασαν από όλο τον κόσμο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες, που έσπευσαν να καταδικάσουν όσα συνέβησαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 

Η ανησυχία φυσικά δεν σταματάει στα χθεσινά γεγονότα μια και ο «Τραμπισμός» δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα συνεχιστεί στις επόμενες ημέρες, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει βαθιά ριζωμένος πλέον διχασμός στην Αμερικανική κοινωνία γεγονός που οδηγεί στην παρακμή. Κανείς δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος, αφού μια υποχώρηση των ΗΠΑ στον παγκόσμιο χάρτη θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στην παγκόσμια ισορροπία. Στενοί συνεργάτες του Τραμπ και της συζύγου του παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο, κατόπιν της εισβολής στο Καπιτώλιο. 

Τέτοιες στιγμές γίνεται αντιληπτό ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, ακόμα και για τις πιο ισχυρές και καλά δομημένες χώρες του κόσμου. Οι ισορροπίες μεταξύ τάξης και αταξίας ή αναρχίας είναι λεπτές. Οι πολιτικοί οφείλουν να ακούν και να αφουγκράζονται το λαό πατώντας στη γη, χωρίς να ξεχνούν την ανθρώπινη υπόστασή τους, φερόμενοι ως μικροί Θεοί. Οι έως τώρα θεωρούμενες ισχυρές χώρες απομυθοποιούνται στα μάτια των λαών, γεγονός που δεν επιτρέπεται να αγνοήσουμε αφού αποτελεί ισχυρό πληγμα στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Το αύριο παύει να είναι προδιαγεγραμμένο ή προβλέψιμο και αποκτά μία νέα δυναμική. Ένα «σήμερα» με πανδημία που ζήσαμε το παγκόσμιο σοκ, απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι. Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την αρχή της πανδημίας και όλος ο κόσμος πασχίζει να βρει τη λύση, ώστε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, έξω από τους τοίχους των σπιτιών και την απομόνωση.

Ισορροπία στα εθνικά μας θέματα που μεταξύ άλλων, η χώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού παίζει καθοριστικό ρόλο. Στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανείων, υπήρξε ένταση στα Ίμια ανάμεσα σε σκάφος του Λιμενικού και τουρκική ακταιωρό. Τo περιστατικό σημειώθηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο πλωτό του Λιμενικού. Η Τουρκική πλευρά μιλάει για Ελληνική πρόκληση, κατηγορώντας σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ότι παραβιασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα, παρότι η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη. Μια Τουρκία που κυβερνάται από καθεστώς κατ’ επίφαση Δημοκρατικό. Οι ισορροπίες λεπτές, οι σύμμαχοι απαραίτητοι, ακόμα και για τη μικρή βραχονησίδα των Ιμίων.

 

 

*Οικονομολόγος, ΜΒΑ

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Πολιτευτής ΝΔ,

Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών