Ισπανία: Επιστολή με εκρηκτικά και στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη

Επιστολή με εκρηκτικό μηχανισμό έλαβε και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο τον τηλεοπτικό σταθμό La Sexta, η επιστολή είναι παρόμοια με τις πέντε επιστολές με εκρηκτικό μηχανισμό που εστάλησαν μεταξύ άλλων στην πρεσβεία της Ουκρανίας, όπου τραυματίστηκε ένας εργαζόμενος, στο υπουργείο Άμυνας αλλά και στον πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Ο αριθμός των παγιδευμένων φακέλων που έχουν εντοπιστεί στην Ισπανία φτάνει τους έξι. Δύο φάκελοι εντοπίστηκαν χτες και σήμερα μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί επιπλέον τέσσερις.

Μεταξύ των παραληπτών δεμάτων με εμπρηστικούς μηχανισμούς στο εσωτερικό τους είναι ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, το ισπανικό υπουργείο Άμυνας και η αεροπορική βάση Torrejón de Ardoz.

Σύμφωνα με την El Pais, ο ύποπτος φάκελος με παραλήπτη τον Πέδρο Σάντσεθ είχε κατασχεθεί πριν λίγες ημέρες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα, το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε το Εθνικό Δικαστήριο για την παραλαβή ενός φακέλου στις 24 Νοεμβρίου, ο οποίος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τους υπόλοιπους φακέλους που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες ώρες.

Ο φάκελος περιείχε «πυροτεχνικό υλικό» και απευθυνόταν στον πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεθ, σύμφωνα με δελτίο τύπου του υπουργείου.

Παγιδευμένος φάκελος με παραλήπτη την υπουργό Άμυνας

Στο μεταξύ, μια επιστολή με εκρηκτικά έφτασε σήμερα στο Υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με το Reuters, ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών της Ισπανίας γνωστοποίησε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός που στάλθηκε στο υπουργείο Άμυνας απευθυνόταν στην υπουργό Άμυνας, Μαργαριτα Ρόμπλες.

«Μέχρι στιγμής υπάρχουν 5 παρόμοια περιστατικά με φακέλους που περιείχαν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και είναι πολύ νωρίς ώστε να αποδοθούν ευθύνες», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός προσθέτοντας πως οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν πως εκείνοι που έστειλαν τους φακέλους βρίσκονται εντός της χώρας.

«Δεν γνωρίζουμε αν κι άλλες χώρες έχουν λάβει παρόμοιες επιστολές, επισήμανε ο ίδιος.

Κρυμμένος εκρηκτικός μηχανισμός και σε αεροπορική βάση

Νωρίτερα το πρωί, δυνάμεις της τάξης στην Ισπανία εντόπισαν κι έναν εκρηκτικό μηχανισμό κρυμμένο σε ένα πακέτο το οποίο στάλθηκε με το ταχυδρομείο στην αεροπορική βάση Τορεχόν ντε Αρντόθ έξω από τη Μαδρίτη, ανέφερε η εφημερίδα El Mundo.

Ο φάκελος εντοπίστηκε τα ξημερώματα (τοπική ώρα) κοντά στο δορυφορικό κέντρο, στην αεροπορική βάση Torrejon de Ardoz έξω από τη Μαδρίτη.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη βάση βρίσκονται και εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ.

Αφού έγινε έλεγχος με ακτίνες Χ, οι μυστικοί πράκτορες και το στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στη βάση απεφάνθηκαν ότι περιέχει μέσα κάποιου είδους μηχανισμό.

Ερευνητές της Πολιτοφυλακής και της Εθνικής Αστυνομίας εξέτασαν τον φάκελο για να βρουν την πρόελευσή του, όπως επίσης και κάποια πιθανή σύνδεση με τα χθεσινά γεγονότα.

Δύο παγιδευμένες επιστολές εστάλησαν χτες

Υπενθυμίζεται ότι χθες σημειώθηκε μικρή έκρηξη στην ουκρανική πρεσβεία στη Μαδρίτη, όταν εργαζόμενος άνοιξε ακόμη μία «παγιδευμένη» επιστολή.

Ο άνθρωπος μεταφέρθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Ο φάκελος, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλέστηκε η La Vanguardia, είχε ως όνομα παραλήπτη τον πρέσβη.

Παρόμοια επιστολή εστάλη και στα κεντρικά γραφεία κατασκευάστριας όπλων στη Σαραγόσα, αν και εκεί δεν σημειώθηκε έκρηξη.