Ισπανία: Προετοιμασίες για ακραίο καύσωνα μέσα στο Μάιο

180

Η Ισπανία ετοιμάζεται για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτές τις ημέρες. Στον νότο της χώρας ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει πάνω από 42 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, καθώς ένας καύσωνας «εξαιρετικής έντασης» φέρνει σκίνη από την Αφρική, αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών και φουσκάλες που παρατηρούνται συνήθως το καλοκαίρι παρά τα μέσα Μαΐου.

Η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το εθνικό της σχέδιο για υπερβολικές θερμοκρασίες το απόγευμα της Πέμπτης, αφού η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία, Aemet, προειδοποίησε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει «ένα Μάιο από τους πιο καυτούς τα τελευταία χρόνια».

Η Aemet είπε ότι μια μάζα ζεστού, ξηρού αέρα έρχεται από την Αφρική, μεταφέροντας σκόνη από τη Σαχάρα και «εξαιρετικά υψηλές» ημερήσιες θερμοκρασίες που είναι μεταξύ 10 και 15 C πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο.

«Για την Ισπανία συνολικά, θα μπορούσε να είναι ο πιο έντονος καύσωνας του Μαΐου των τελευταίων 20 ετών, όσον αφορά τόσο τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι πιο ζεστές ημέρες σε γενικές γραμμές και, παρόλο που θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή στο δυτικό τρίτο της χερσονήσου, αυτή θα μπορούσε να είναι η πιο ζεστή μέρα σε μέρη της ανατολικής πλευράς της Ισπανίας και στις Βαλεαρίδες νήσους».

Στην κοιλάδα του Γουαδαλκιβίρ της Ανδαλουσίας η θερμοκρασία θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή και τους 42 βαθμούς την επόμενη μέρα. Ακόμη και όταν η ζέστη υποχωρεί αλλού, πρόσθεσε, μπορεί να υπάρχουν θερμοκρασίες 40 C ή παραπάνω στη βορειοανατολική κοιλάδα του Έβρου – «κάτι πρωτόγνωρο σε αυτήν την περιοχή τον Μάιο».

Η Ισπανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία της ποτέ τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο υδράργυρος στην πόλη Μοντόρο της Ανδαλουσίας έφτασε τους 47,4 βαθμούς Κελσίου.

Η ισπανική κυβέρνηση συμβούλεψε τους ανθρώπους να παραμείνουν ενυδατωμένοι και να φορούν ελαφριά ρούχα, προσθέτοντας ότι πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τα παιδιά, τις έγκυες γυναίκες και τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

naftemporiki.gr