Ισπανία: Τριτοκοσμικές σκηνές – Εκατοντάδες λαθρομετανάστες κοιμούνται στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

215
Ισπανία: Τριτοκοσμικές σκηνές - Εκατοντάδες λαθρομετανάστες κοιμούνται στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Με καταγωγή από τη Σενεγάλη, το Μαρόκο, τη Σομαλία, το Μαλί, την Κένυα και τη Μαυριτανία, εκατοντάδες λαθρομετανάστες έχουν κατακλύσει τις τελευταίες εβδομάδες το αεροδρόμιο Μπαράχας.

Μόνο τον Ιανουάριο, 864 αιτούντες άσυλο καταγράφηκαν στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Ο υπερπληθυσμός και οι ανθυγιεινές συνθήκες έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο, με την εμφάνιση κοριών, τη συσσώρευση απορριμμάτων», ανθρώπους αναγκασμένους «να κοιμούνται σε φουσκωτά στρώματα ή (…) να μοιράζονται τα κρεβάτια», κατήγγειλε η Ισπανική Επιτροπή Βοήθειας Προσφύγων (CEAR), μια μη κυβερνητική οργάνωση που έχει παρουσία στο αεροδρόμιο.

Ο Ερυθρός Σταυρός αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να αποσυρθεί από το αεροδρόμιο, καθώς δεν ήταν σε θέση να εργαστεί σε αυτές τις συνθήκες, δήλωσε ο Χοσέ Χαβιέρ Σάντσεθ, εκπρόσωπός του.

Έχοντας στην κατοχή τους αεροπορικό εισιτήριο «για χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου δεν χρειάζονται βίζα», οι λαθρομετανάστες υποβάλλουν αίτηση ασύλου όταν κάνουν ενδιάμεση στάση στη Μαδρίτη.

Οι περισσότεροι έχουν ήδη πετάξει τα χαρτιά τους στο αεροπλάνο ή δηλώνουν ανήλικοι για να αποφύγουν την άμεση απέλαση.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατήγγειλε την απουσία «αξιοπρεπών συνθηκών» και ζήτησε «άμεσες λύσεις» από τις ισπανικές αρχές.