Ισραήλ: Γιατί μια μονάδα των IDF χρησιμοποιεί καταπέλτη για να επιτεθεί στον Λίβανο;

1288

Ένα σύντομο βίντεο έξι δευτερολέπτων που δείχνει στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) να χρησιμοποιούν ένα είδος μεσαιωνικού καταπέλτη έχει γίνει viral από χθες στο διαδίκτυο, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Στο βίντεο φαίνονται τουλάχιστον έξι στρατιώτες να στέκονται γύρω από τον αυτοσχέδιο καταπέλτη, καθώς εκτοξεύει μια φλεγόμενη μπάλα πάνω από έναν τσιμεντένιο τοίχο.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό, αναφέροντας ότι πηγές των IDF δήλωσαν ότι πρόκειται για την πρωτοβουλία μιας μονάδας και όχι ένα εργαλείο που έχει τεθεί σε ευρεία χρήση στον ισραηλινό στρατό.

Γιατί οι IDF χρησιμοποιούν ένα «μεσαιωνικό» όπλο;

Όσον αφορά ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης αυτού του όπλου, τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πιθανότατα οι στρατιώτες προσπαθούν να βάλουν φωτιά σε θάμνους στο νότιο Λίβανο, τους οποίους η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ως κάλυψη για να πάρει θέση και να εξαπολύσει επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Επίσης, όπως υποστηρίζουν οι Ισραηλινοί, η επιλογή χρήσης ενός όπλου χαμηλής τεχνολογίας εν μέσω ενός πολέμου στον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν θέλει να εκτοξεύσει βλήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν αμάχους.

Ο ανταποκριτής του ισραηλινού Channel 11, Itay Blumental, σημείωσε  ότι «η περιοχή στα σύνορα του Λιβάνου χαρακτηρίζεται από ογκόλιθους και πυκνή βλάστηση με αγκάθια, που αποτελεί πρόκληση για τις δυνάμεις των IDF που προσπαθούν να αμυνθούν. Το κάψιμο της βλάστησης πέρα ​​από τα σύνορα είχε σκοπό να διευκολυνθεί ο εντοπισμός τρομοκρατών που θα προσπαθούσαν να φτάσουν στα σύνορα».

Το ισραηλινό πρακτορείο Maariv ανέφερε ότι ο καταπέλτης ήταν μια πρωτοβουλία της εφεδρικής ταξιαρχίας Carmeli, η οποία είχε αναπτυχθεί στη Γάζα μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα.

Το βίντεο, όπως υποστηρίζουν τα ισραηλινά ΜΜΕ, γυρσίστηκε πριν από εβδομάδες, αλλά ήρθε τώρα στη δημοσιότητα.

Τις τελευταίες ημέρες οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τους IDF και τη Χεζμπολάχ να εξαπολύουν καθηνερινές μαζικές επιθέσεις.

Οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει πυρκαγιές σε όλο το βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της υπερβολικής ζέστης. Πλέον, και οι δύο πλευρές των συνόρων έχουν καεί λόγω των συγκρούσεων.

Πηγή: OnAlert.GR