Ισραήλ: Υπογράφει συμφωνία με την ΕΕ για εξαγωγή φυσικού αερίου

Το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπογράψουν συμφωνία εξαγωγής φυσικού αερίου την Τετάρτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Η ΕΕ έχει πει ότι το Ισραήλ μπορεί να γίνει μια νέα πηγή φυσικού αερίου καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Στο μεταξύ, την επιδίωξη της ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, σε απάντηση στον «εκβιασμό» της Ρωσίας για την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, είχε εκφράσει την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέπτεται το Ισραήλ.

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για να μας κάνει εκβιασμό», κατήγγειλε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ.

«Από την αρχή του πολέμου (στην Ουκρανία), η Ρωσία έκοψε εσκεμμένα τις προμήθειες αερίου της προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, προς ολλανδικές και δανικές επιχειρήσεις σε αντίποινα για την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», υπογράμμισε.