Ισραηλινό Ινστιτούτο: ”Ας είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην Α. Μεσόγειο” – Άγκυρα: ”Συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ κατά Τουρκίας”

Ερντογάν

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Ο Efraim Inbar, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα του ισραηλινού κράτους, κρούει κώδωνα κινδύνου για πολυεθνική σύγκρουση στην Α.Μεσόγειο.

«Ας είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στο την Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο Ισραηλινός ειδικός Efraim Inbar, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο κατά της Τουρκίας, με βάση το μοτίβο της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

“Αφού εκφράστηκε η ισχυρή βούληση για περιφερειακή λύση στη Δυτική Ασία στη Σύνοδο Κορυφής της Τεχεράνης, όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, η περιοχή της Α.Μεσογείου παίρνει “φωτιά”.

Είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη την αξιολόγηση του Efraim Inbar, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ενός από τους σημαντικούς εμπειρογνώμονες του ισραηλινού κράτους.

Ο Inbar περιγράφει την Τουρκία ως «μια δύναμη που αναβιώνει τον νεο-οθωμανισμό και τις ισλαμιστικές παρορμήσεις, διαλύοντας το σημερινό status quo», ενώ συνεχίζει ως εξής: «(Η Τουρκία) έχει αμβλύνει τη συμπεριφορά της για διάφορους λόγους, αλλά όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στην εξουσία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τιναχθούν όλα».

”Tρελάθηκαν” οι ΤούρκοιΤι αναφέρουν

”Αφού αποκαλύφθηκε η ισχυρή βούληση για περιφερειακή λύση στη Δυτική Ασία στη Σύνοδο Κορυφής της Τεχεράνης, όπου συναντήθηκαν οι ηγέτες Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν, η περιοχή μας πήρε φωτιά. Λόγω ενός γεγονότος στο Zaho, το παρασκήνιο του οποίου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστό, πατήθηκε το κουμπί για να δημιουργηθεί ένα κίνημα κατά της Τουρκίας στο Ιράκ.

Από την άλλη πλευρά, η απειλή εξωτερικού πολέμου κατά της Τουρκίας αυξάνεται. Η απειλή λέγεται πλέον ανοιχτά. Είναι απαραίτητο να λάβουμε σοβαρά υπόψη την εκτίμηση του Efraim Inbar, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ, ενός από τους εξέχοντες εμπειρογνώμονες του ισραηλινού κράτους, του οποίου τις απόψεις συμπεριλάβαμε στο άρθρο μας στις 17 Ιουλίου, «Ας είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στο την Ανατολική Μεσόγειο». Να σας υπενθυμίσουμε, ο Efraim Inbar υποστηρίζει ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ελλάδας-”Νότιας Κύπρου” θα πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο κατά της Τουρκίας, με βάση την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Inbar περιγράφει την Τουρκία ως «μια δύναμη που αναβίωσε από τον νεο-οθωμανισμό και τις ισλαμιστικές παρορμήσεις και διέλυσε το status quo» και συνεχίζει ως εξής:

«(Η Τουρκία) έχει αμβλύνει τη συμπεριφορά της για διάφορους λόγους, αλλά όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι στην εξουσία, η πιθανότητα να μην συμπεριφέρεται είναι υψηλή» (JISS, 7 Ιουλίου 2022).

Το Ισραήλ και η Ελλάδα έχουν εμβαθύνει τη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια. Στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τριμερείς και διμερείς ασκήσεις σχεδόν λίγες φορές το χρόνο. Είναι γνωστό ότι στα γενικά σενάρια αυτών των ασκήσεων απεικονίζονται διαφορετικές φάσεις ενός πιθανού πολέμου με την Τουρκία. Η τελευταία από αυτές διεξήχθη στις 13 Ιουλίου. Σε δήλωση του Εκπροσώπου του Ισραηλινού Στρατού, ανέφερε ότι «η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε ασκήσεις με τον Έλληνα εταίρο της στους ουρανούς του Ισραήλ για «προηγμένη εναέρια μάχη και ανεφοδιασμό αέρος-αέρος των ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η άσκηση «συνέβαλε στην αύξηση της μαχητικής ετοιμότητας των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών ενόψει διαφορετικών σεναρίων» (ΑΑ, 13 Ιουλίου 2022)

Σημαντικό θέμα στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι η ανάπτυξη ισραηλινών συστημάτων αντι-drone στα νησιά. Η Ελληνική κυβέρνηση άρχισε να τοποθετεί κρυφά ισραηλινά συστήματα αντι-drones στα νησιά εναντίον Bayraktar TB-2 ή ANKA-S SİHA πριν από δύο μήνες.

Τον Απρίλιο του 2021, το Ισραήλ και η Ελλάδα υπέγραψαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμφωνία στην κοινή ιστορία των δύο χωρών, η οποία περιελάμβανε σύμβαση διάρκειας 22 ετών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Με τη συμφωνία συμφωνήθηκε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη της Καλαμάτας στα νότια της Πελοποννήσου θα εκμισθωθεί στο Ισραήλ για περίοδο 22 ετών και η ισραηλινή αμυντική εταιρεία Elbit Systems θα δημιουργήσει κέντρο εκπαίδευσης για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. εκεί, εκσυγχρονίζουν τα αεροσκάφη T-6 της Ελλάδας και παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη (ΑΑ, 18 Απριλίου 2021).

Και πάλι, σύμφωνα με ελληνικά ΜΜΕ, η Ελλάδα πρόκειται να καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Spike NLOS από το Ισραήλ για χρήση κατά της Τουρκίας. Στις ειδήσεις υποστηρίχθηκε ότι θα αγοραστούν 27 πυραυλικά συστήματα για 70 εκατομμύρια ευρώ και ότι τα πυραυλικά συστήματα θα άρχιζαν να αποστέλλονται στην Ελλάδα στις αρχές του 2023 (NTV, 19 Ιουλίου 2022).

Η Ελλάδα έστειλε επίσης επίσημη επιστολή προσφοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Ιουνίου για την αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35. Συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ είχε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον στις 18 Ιουλίου, όπου επί τάπητος ήταν μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και τα F-35.

Ο Efraim İnbar, ο ιδιοκτήτης των προαναφερόμενων απόψεων που πρέπει να διαβαστούν ως «οι πολιτικές στις οποίες θα επικεντρωθεί το ισραηλινό κράτος κατά της Τουρκίας», λέει στο ίδιο σημείο, «το Ισραήλ πρέπει να κάνει συμμαχία με την Αίγυπτο, όχι με την Τουρκία» και συνεχίζει ως εξής:

«Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ήδη αναπτύξει στρατιωτικές σχέσεις με την Αίγυπτο απέναντι σε απειλές για την ασφάλεια και για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η Αίγυπτος είναι απρόθυμη να ενταχθεί στην ελληνική συμμαχία με το Ισραήλ, παρά τη σημαντική βελτίωση των σχέσεων Καΐρου-Ιερουσαλήμ. Απαιτούνται προσπάθειες για την ενσωμάτωση της Αιγύπτου στο μέτωπο (Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος), καθώς η εμπλοκή της Αιγύπτου μπορεί να είναι πολύ επωφελής για όλα τα μέρη».

Η πρόταση του Inbar φέρνει μπροστά μας την εξής αλήθεια: Θα πρέπει να είναι η πρωταρχική πολιτική της Άγκυρας να απομακρύνει την Αίγυπτο από το μέτωπο ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας, στο οποίο δεν εμπλέκεται πλήρως, και να την τραβήξει στο πλευρό της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, η συνεργασία της Άγκυρας με τους εταίρους της Αστάνα, Ρωσία και Ιράν, στη σωστή βάση στο συριακό πεδίο θα ενισχύσει το χέρι της Τουρκίας ενάντια στο μέτωπο ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη στάση του στον πόλεμο της Ουκρανίας και την κατάληψη του ιρανικού πλοίου με εντολή των ΗΠΑ, η Ελλάδα αποκάλυψε ότι βρίσκεται στο μέτωπο ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν. Η Τουρκία πρέπει να αξιολογήσει αυτή την αντικειμενική αντιπαράθεση για να παράσχει αποτρεπτικό τρόπο έναντι της αμερικανο-ισραηλινής απειλής. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω μιας ριζικής αλλαγής στη συριακή πολιτική από την προηγούμενη περίοδο.”

Πηγή: directus.gr