Ιστορική πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ

Γράφει ο Μελέτης Ρεντούμης*

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκαν μετά από μία σκληρή και δύσκολη αναμέτρηση, τόσο κατά την εκλογική διαδικασία και καταμέτρηση, όσο και στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με εντάσεις και ανταλλαγή προσωπικών χαρακτηρισμών, ανάμεσα στους δύο μονομάχους Τζο Μπάϊντεν και Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελική νίκη και επικράτηση Μπάϊντεν παρά τις αμφισβητήσεις του νυν προέδρου, στο να αντιληφθεί και να παραδεχτεί την ήττα του , ισοδυναμεί ταυτόχρονα με μια επιστροφή στην κανονικότητα, στην αξιοπρέπεια και στις αξίες που πρέπει να διέπουν, τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Ήδη ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάϊντεν ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, ενώ οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι που ισοδυναμεί με ανατροπή από τις προγενέστερες αποφάσεις του Τραμπ.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να εντατικοποιήσει την προσπάθεια απέναντι στην πανδημία, δημιουργώντας μία task force και δίνοντας έμφαση στα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, ώστε να αναχαιτιστεί το ταχύτερο ο νέος ιός.

Βέβαια η μεγαλύτερη αλλαγή πρόκειται να συντελεστεί στην εξωτερική πολιτική, καθώς θα ενισχυθεί η συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση κομβικών ζητημάτων, όπως η τρομοκρατία, η σταθερότητα αλλά και η οικονομική ανάπτυξη.

Είναι φανερό, ότι η Τουρκία έχει ήδη αντιδράσει μουδιασμένα και αμήχανα στην εκλογή Μπάϊντεν, καθώς χάνεται η προνομιακή σχέση του προέδρου Ερντογάν με τον ομόλογό του Τραμπ, ενώ και η ανοχή που έδειχναν μέχρι τώρα οι ΗΠΑ στην διεθνή απειλή και παραβατικότητα της γείτονος στη ΝΑ Μεσόγειο, στην Κύπρο και στην συστηματική πρόκληση της Ελλάδος στο Αιγαίο, με παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, πρόκειται να μετριαστεί σημαντικά, αν όχι να τερματιστεί.

Παρόλα τα θεωρητικά ευχάριστα νέα για τη νέα πολιτική των ΗΠΑ, η Ελλάδα οφείλει να είναι προσεκτική, να συνεχίσει να επενδύει σε συμμαχίες στο διπλωματικό πεδίο και να αναδεικνύει τις ελληνικές θέσεις όσο πιο κατανοητά γίνεται προς τον Λευκό Οίκο, ώστε να διασφαλιστεί μια δίκαιη μεταχείριση, στο μερίδιο ισορροπίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με βάση τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

 

*Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.