Ιστορική πρώτη αποστολή στον Άρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

368

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιστορική πρώτη αποστολή στον Άρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την επιτυχημένη εκτόξευση στην Ιαπωνία.

Η αποστολή εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο H2-A από το διαστημικό αεροδρόμιο Τανεγκασίμα σε ένα ταξίδι 500 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που στόχο έχει να μελετηθεί ο καιρός και το κλίμα του πλανήτη.

Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες για την έναρξη της αποστολής είχαν αποτύχει εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Η αποστολή «Amal» («Ελπίδα») αναμένεται να φτάσει στον προορισμό της τον Φεβρουάριο του 2021, σε μια ημερομηνία που σηματοδοτεί και την 50ή επέτειο από τη γέννηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σύμφωνα με το BBC.

Το «Amal» θα χρειαστεί επτά μήνες για να ταξιδέψει 493 εκατομμύρια χιλιόμετρα ώστε να φτάσει στον Άρη και να τεθεί σε τροχιά, από όπου θα αποστέλλει νέα δεδομένα για το κλίμα και την ατμόσφαιρά του. Το σκάφος θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη για ένα ολόκληρο αρειανό έτος- 687 ημέρες, προκειμένου να συγκεντρώσει επαρκή δεδομένα. Θα πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από τον Άρη μέσα σε 55 ώρες.

To αραβικό διαστημόπλοιο θα μεταφέρει τρεις τύπους αισθητήρων για μετρήσεις σχετικά με την ατμόσφαιρα του Άρη. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν έρευνες για τη σκόνη και το όζον του πλανήτη, μετρήσεις σχετικά με τα κάτω τμήματα της ατμόσφαιρας και μετρήσεις σχετικά με τα επίπεδα οξυγόνου και υδρογόνου. Οι έρευνες θα εστιαστούν στο πώς αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία- απαραίτητα για το νερό- διαφεύγουν από τον πλανήτη.

«Σήμερα είμαι αληθινά χαρούμενη που τα παιδιά στα Εμιράτα θα ξυπνήσουν το πρωί της 20ής Ιουλίου με μια δική τους αποστολή, μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, μπροστά σε νέες δυνατότητες που τους επιτρέπουν να συνεισφέρουν επιπλέον και να δημιουργούν έναν μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο», δήλωσε η Σάρα αλ Αμίρι, επιστημονική επικεφαλής της αραβικής διαστημικής αποστολής.

Το διαστημόπλοιο των ΗΑΕ είναι η μία από τις τρεις αποστολές προς τον Άρη αυτόν τον μήνα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει στο παρελθόν δορυφόρους σε τροχιά και αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο πρώτος Άραβας αστροναύτης που πήγε στο διάστημα ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, που πέταξε με αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο το 1985.