Ιταλία: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει του Πάσχα

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά σε όλη την Ιταλία και ιδίως στην Ρώμη. Η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε συνεχείς εφόδους, απελάσεις και έξι συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία.

Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών, Mάρκο Μιννίτι επιβεβαίωσε, ότι η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων δεν ήταν ποτέ  τόσο σοβαρή όσο τώρα. «Η απειλή κατά της χώρας μας,  ήταν, είναι κα θα παραμείνει σοβαρή ακόμη για ένα κάποιο χρονικό διάστημα αλλά οι επιχειρήσεις αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή ικανότητα πρόληψης», δήλωσε ο Μιννίτι σε συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση της Rai. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί τα απειλητικά μηνύματα των τζιχαντιστών στα οποία γίνεται αναφορά σε επιθέσεις κατά τις “αιώνιας πόλης”. 

Τις ημέρες αυτές έχουν κινητοποιηθεί χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας, των καραμπινιέρων και των μυστικών υπηρεσιών. Τα κύρια μέτρα ασφαλείας αφορούν την τελετή που αναπαριστάνει την Σταύρωση του Ιησού απόψε στο Κολοσσαίο στην οποία θα πάρουν μέρος ο Πάπας Φραγκίσκος και όπως πάντα χιλιάδες πιστοί. Και φυσικά, την λειτουργία του καθολικού Πάσχα στον Άγιο Πέτρο με την πλατεία έξω από την εκκλησία που θα είναι κατάμεστη.

Από σήμερα και μέχρι την Δευτέρα απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Η φύλαξη όμως είναι αυξημένη και έξω από μεγάλα ξενοδοχεία, όπως και στα εμπορικά κέντρα. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών χωρίς να δημιουργηθούν ουσιαστικά προβλήματα στις μετακινήσεις τους.

Η Ιταλία γνωρίζει καλά  ότι είναι η μόνη μεγάλη χώρα που δεν έχει πληγεί από τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Και προσπαθεί να προστατέψει όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, όλους τους «ευαίσθητους στόχους της».   

Πηγή dw