Jumbo: Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα

631

Παρέμβαση πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο κατάστημα Jumbo στα Πευκάκια, διαμαρτυρόμενοι κύρωση Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας του προσωπικού της Εταιρείας «Jumbo Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία».

Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου, «ο mr. 7ημερο – 12ωρο είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στην εργοδοτική ασυδοσία», καθώς στις 26 σελίδες του εσωτερικού κανονισμού εργασίας της εταιρείας αποτυπώνεται εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία.

Πρόκειται για κανονισμό που επικυρώθηκε πρόσφατα και, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, «αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των άθλιων ατομικών συμβάσεων εργασίας που αναγκάζονται να αποδεχτούν χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στη συγκεκριμένη επιχείρηση».

Επιβεβαιωτικός των δεκάδων καταγγελιών του Συλλόγου, ο εσωτερικός κανονισμός είναι ενδεικτικός της τάσης της εργοδοσίας να καταπατήσει τα εργασιακά δικαιώματα, με όπλο τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο το τερατούργημα Χατζηδάκη, αναφέρει η επιστολή.

Τι ορίζει ο Εσωτερικός Κανονισμός Εργασίας
Βάσει των όσων ορίζει ο κανονισμός εργασίας, η εταιρεία μπορεί: 

– Να προσδιορίζει τη θέση εργασίας του εργαζομένου, να τον μετακινεί και να τον αποσπά οποιονδήποτε από το τμήμα ή το κατάστημα ή την εγκατάσταση στο οποίο εργάζεται, σε άλλο τμήμα ή κατάστημα ή εν γένει θέση της ίδιας ή σχετικής ειδικότητας στα όρια της Ελληνικής Επικράτειας, βάσει του άρθρου 14, παρ. 1β.

– Να ορίζει τη διάρκεια της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας, τις ώρες έναρξης και λήξεως της εργάσιμης ημέρας, τις διακοπές εργασίας του προσωπικού της και το σύστημα εργασίας(άρθρο 15, παρ. 1). Σημειώνεται ότι ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος, κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία που τους έχει ανατεθεί (άρθρο 15, παρ3).

– Να καθορίζει τον χρόνο και τη σειρά χορηγούμενης τμηματικά αδείας (καλοκαίρι και χειμώνα) (άρθρο 18, παρ.1).

– Να φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων» (άρθρο 33) και ως εκ τούτου «να φακελώνει με όποιον τρόπο θέλει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές».

– Να επιβάλει, εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις, πρόστιμο «στον παραβάτη – εργαζόμενο» αφαιρώντας του μέχρι και το 1/4 του μηνιαίου μισθού του (άρθρο 46).
«Και αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τα όσα προβλέπονται και δένουν τους εργαζόμενους χειροπόδαρα. Γι’ αυτό μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορούμε να πάρουμε τα όσα αναφέρονται στο παράρτημα του συγκεκριμένου εσωτερικού κανονισμού περί πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών βίας και της παρενόχλησης στην εργασία και της διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών», συμπληρώνει ο Σύλλογος.