K. Μαραβέγιας: «Ταμείο Ανάκαμψης και επενδύσεις στη Δημόσια Υγεία»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας*.

 

Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ενέκρινε πριν 10 μέρες η Ε.E ανοίγει νέους ορίζοντες για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2025. Ταυτόχρονα λόγω του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα του, το Ταμείο Ανάκαμψης όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης στήριξης και του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Η Κοινοτική στόχευση για γρήγορη υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την προκαταβολή στην Ελλάδα άνω των 4 δις ευρώ, μας επιτρέπει να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός λαμβάνοντας σε βάθος 4ετίας συνολικά πάνω από 30 δις ευρώ από την Ε.Ε.

Ειδικά η Δημόσια Υγεία ενισχύεται με πάνω από 1,5 δις ευρώ για τη δημιουργία νέων δομών και υποδομών. Επίσης, ένα σημαντικό κομμάτι των χρηματοδοτήσεων για Έρευνα & Τεχνολογία, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν 450 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την ανάπτυξη βιοτεχνολογικών εφαρμογών, την φαρμακευτική και φυσικά την ιατρική έρευνα.

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, βασικός στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας του συστήματος Υγείας. Έμφαση δίνεται στην πρόληψη αλλά και σε επενδύσεις που αφορούν νέες υποδομές Υγείας με παράλληλο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Μόνο για την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα διατεθούν πάνω από 280 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας και την αναδιοργάνωση τους, με επανεκπαίδευση του προσωπικού στη φροντίδα πρώτης γραμμής, ιδίως σε ό,τι αφορά την σύνδεση τους με τις νοσοκομειακές υπηρεσίες. Παράλληλα δίνεται έμφαση στην κατ’ οίκον φροντίδα χρονίων νοσημάτων και στην ανακουφιστική αγωγή με τη δημιουργία συστήματος κατ’ οίκον νοσηλείας για ευαίσθητες ομάδες ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σχεδόν 600 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογισθεί για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων ολόκληρης της χώρας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα Υγείας. Πρόκειται για έργα αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών του ΕΣΥ, με ανακαίνιση κτιρίων και προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ταυτόχρονα ξεκινά ένα τεράστιο πρόγραμμα ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών Υγείας με έργα όπως:

 • Η ανάπτυξη του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη.
 • Η λειτουργία κλινικών πληροφοριακών συστημάτων σε όλα τα νοσοκομεία.
 • Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού για την διαχείριση του
  καρκίνου και
 • Η ενίσχυση δράσεων τηλεϊατρικής, που πρέπει τελικά να οδηγήσουν όχι μόνο στην άρση της απομόνωσης νησιωτικών περιοχών αλλά και στην παροχή κατ’ οίκον ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

 

Ίσως όμως το σημαντικότερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης να αφορά στην υλοποίηση του επί δεκαετίες αναμενόμενου Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης στη χώρα μας. Πρόκειται για την πλέον εμβληματική πρωτοβουλία στο χώρο της Δημόσιας Υγείας που φέρει τιμητικά το όνομα του οραματιστή γιατρού Σπύρου Δοξιάδη, με ένα προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει πλήθος δράσεων όπως:

 

 • Η προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής.
 • Η ενίσχυση του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.
 • Η εισαγωγή προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού.
 • Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας των νεογνών, και φυσικά
 • Τα μέτρα πρόληψης της διάδοσης του Κορωνοϊού στη κοινότητα.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι παραπάνω χρηματοδοτήσεις έρχονται να προστεθούν στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και σε αυτές του ΕΣΠΑ που μέσα σε λίγους μήνες ξεκινά τη προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Η Ελλάδα λοιπόν βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή ανάκαμψης και διαθέτει όλα τα μέσα για να μετατραπεί σε χώρα – πρότυπο ανθεκτικότητας και ανάπτυξης. Να κάνει δηλαδή ακριβώς αυτά που ζήτησαν οι πολίτες από τη ΝΔ πριν από 2 χρόνια και για τα οποία δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας είναι γιατρός – χειρουργός, Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ.